fb
БлоговеМнения

Ранното четене и езиковите способности

3 мин.
early-reading

Защо е важно четенето от най-ранна детска възраст и как родителите могат да развиват езиковите умения на децата си още от първата нощ у дома, вижте в материала, публикуван в сайта urbanchildinstitute.org.

Основите на умението за четене се поставят много преди децата да тръгнат на училище. Областите на мозъка, които развиват и съхраняват езиковите умения, са активни веднага след раждането. Затова преживяванията по време на първите няколко години от живота на детето имат важна роля за качеството на усвояване на езика и умението за четене.

Езиковите и четивни умения са приоритет за бебешкия мозък още от самото раждане!

По-вероятно е децата със слабо развито умение за четене да повтарят един и същи клас, което да постави началото на един омагьосан кръг от неуспехи в училище.

Четири пъти по-голям е рискът да отпаднат от училище за децата, които не са се научили да четат добре до трети клас.

Нещо повече, някои изследвания определят каква е вероятността за отпадане от образователната система за деца, които още не са записани в детската градина.

Все по-очевидно е, че превенцията на ранното отпадане от училище трябва да започне възможно най-рано.

Семейството и обществените политики спомагат за ранното развитие на способността за възприемане на текст

Съвместното четене на книги е начин, по който родителите могат да покажат на децата си езика в цялост, защото той е много по-сложен и разнообразен от обичайната всекидневна реч.

Важно е да се започне от самото начало: споделеното четене с бебета на 8 месеца се свързва с последващите им езикови умения. Малките деца на 18 месеца вече могат да “четат” книжки с картинки, чрез които да им се представя света и да се възпитават.

Родителите, които четат с децата си, разказват им истории, играят игри на думи и осигуряват присъствието на книги, създават подходяща среда за развитие на четивните способности на най-малките.

Също така е важно четенето да носи радост, удоволствие и да не противоречи на основното “задължение” на децата – да играят.

В развитието на ранното четене се включва и запознаване с функционирането на печатния текст. Децата трябва да се научат, че буквите обозначават звуци, че думите се четат от ляво на дясно и за какво служат препинателните знаци.

Разходите за обществени програми за насърчаване на четенето са наистина добра инвестиция. Инициативите, насочени към децата от 0 до 3 години, са подготовка за започване на училище с подходящо ниво на езикови умения.

Децата, които се обучават от най-ранно детство, се справят по-добре в училище.

Високите езикови умения като противодействие на бедността и на другите рисковите фактори

За бебета и малките деца в семейства с ниски доходи споделеното четене на книги през първите три години е от решаващо значение. То помага за развитието на мисленето и уменията за четене, независимо от социалните характеристики на семейството.

Добре усвоеният език може да помогне на децата, склонни към слаби постижения в училище (заради бедност или други рискови фактори) да постигнат по-високо ниво равнопоставеност.

Децата от бедни семейства (с по-ограничен достъп до книги), на които се чете, имат по-високи резултати в познавателните и езиковите тестове.

Не пропускайте да следите книжните приключения на малкия Даниел в проекта “Експериментът”, в който екипа на Детски книги превръща думите в дела.

Превод: Цветомира Дукова

[ + ]