fb
БлогБлогове

Разкажи ни за връзката литература – театър и спечели покана за “Квартет” на Явор Гърдев

2 мин.
kwartet

Връзката между театъра и литературата е толкова очевидна, колкото и предизвикателна. Често адаптациите за сцена на популярни творби от художествената литература провокират силен интерес, коментари и всевъзможни дискусии. В “Аз чета” освен да четем, обичаме да се наслаждаваме и на хубави театрални постановки. В следващите месеци сме ви подготвили интересни литературно-театрални идеи, които да провокират любопитство и към двете изкуства.

За да започнем подобаващо, заедно с НДК ви предизвикваме тази седмица самите вие да ни разкажете с квартет от асоциации какво за вас най-силно свързва литературата и театъра, а в замяна може да спечелите една от трите покани за спектакъла-филм на Явор Гърдев “Квартет – опасни връзки след края на света”.

Правилата на играта са следните. В четвъртък след обяд точно в 15:00 ч. ще споделим на фейсбук страницата на “Аз чета” снимка от спектакъла “Квартет”. Под нея всеки с коментар трябва да посочи четири неща, които лично за него най-силно свързват литературата и театъра и защо. Ще може да подавате своите асоциации до 15:00 ч. на 29 октомври (четвъртък). Тогава с томбола ще изберем двама от включилите се в играта, които ще спечелят покана за постановката на “Квартет” в НДК на 4 ноември. Третата покана ще получи най-интересният и оригинален отговор, определен от нашия екип.

Ето и повече информация за самия спектакъл, с която тайно искаме да ви мотивираме да се включите активно в играта:

“Квартет – опасни връзки след края на света” е спектакъл–филм на режисьора Явор Гърдев по текстове на Хайнер Мюлер. В проекта, съчетаващ за първи път кино и театър, участват Захари Бахаров в ролята на Валмон и Снежина Петрова в ролята на Мертьой. Публиката ще има възможността да види как актьорите влизат в специални костюми, снабдени с датчици, които сканират движенията им и в реално време ги предават на компютърно генерираните образи (аватари), прожектирани зад тях.

Спектакълът се играе в зала 1 на Националния дворец на културата (НДК), а първите представления за новия сезон са на 3. и 4. ноември 2015 г. от 20:00 ч.

Не пропускайте да видите още трейлъра на спектакъла. Фейсбук събитието за постановките през ноември е тук.