fb
БлоговеМнения

Референдумът на Великобритания за ЕС: Къде стоят издателите?

3 мин.

В деня на вота във Великобританияза за оставане или напускане на Европейския съюз в “Аз чета” публикуваме материал на thebookseller.com, който разкрива и гледната точка на едни от най-влиятелните издатели във връзка с референдума.

Мнозинството от водещите фигури на книжния пазар на Острова споделят мнението, че излизането на Великобритания от Европейската общност може да бъде „заплаха за бизнеса”, докато за подкрепящите Брекзит твърдят, че страховете от икономическа несигурност са преувеличени.

Сред тези, които подкрепят оставането на Кралството в ЕС, е и главният изпълнителен директор на медийната група Bonnier Ричард Джонсън. Според него Брекзит може да се окаже „финансова катастрофа за книгоиздаването във Великобритания”. Шефът на веригата книжарници Waterstones Джеймс Даунт пък вижда в напускането на ЕС възможност за загуба на работни места и съкращаване на персонала в компанията.

Според проучване на The Bookseller подкрепата за оставането в ЕС в книжния бранш на Острова се е покачила от месец февруари насам. 78% от ключовите фигури в издателския бизнес ще гласуват за оставане в ЕС, докато 18% ще гласуват за излизането. Само 4% още не са решили.

Изпълнителният директор на Pan Macmillan Антъни Форбс Уотсън предрича „дълги, протакани и токсични преговори” за бъдещето на търговията с ЕС след Брекзит. „Защо Европейският съюз ще прави друго освен да затрудни напускането ни, притеснявайки се, че някой ще ни последва?”, споделя той.

На противоположна позиция е изпълнителният директор на Biteback Иън Дейл, за когото Брекзит би означавало „перспектива, в която можем да създадем свои собствени търговски споразумения с всеки, когото пожелаем”.

Литературният агент Даян Банкс от Diane Banks Associates, повдига въпроса за Брекзит в своя публикация, където заявява, че Великобритания няма нужда да бъде „окована в изолиран, диктаторски, потъващ кораб”. Издателят от Silvertail Books Хъмфри Хънтър, който е твърдо за напускащия лагер, споделя че по-скоро „ЕС е обречен на катастрофа”.

Редица популярни автори от Великобритания също се включиха активно в дебата. Иън Макюън предупреди, че вот за напускане на ЕС би довело до „опасно развитие”, а Сара Уотърс и Марина Уорнър са сред подписалите писмото, представящо културния аспект за оставане в Европейския съюз.

Авторката на Хари Потър Дж. К. Роулинг наскоро пусна текст в сайта си (бел. ред. можете да прочетете превод на текста в Dnevnik.bg), че дебата за референдума се е изродил в една от “най-разколните и горчиви политически кампании, водени някога”, наричайки водещите кампанията за напускане „расисти и фанатици”.

Редакторът на The Bookseller Филип Джоунс, обобщавайки аргументите на водещи фигури, казва:

“Игнорирането на подкрепящите Брекзит е погрешна опция. Издателският бранш се разполага основно в средната класа, в големия град, с поглед, обърнат навън. Има моменти, в които осъзнавам как сме се отдалечили от обществото около нас, и това може би е един от тях.

Разнообразието е нож с две остриета: ако нацията гласува за напускане, тогава ще имаме нужда да удвоим усилията за създаване на страна, в която всеки е значим и където удоволствието от четенето е част от всекидневието на всеки.”

„Имаме нужда също чрез книгите си да демонстрираме предимствата от имиграцията, да четем разнообразна литература и се запознаваме с различни гледни точки. По някакъв начин, въпреки всичко, което може да се случи тази седмица, решението е да станем повече европейци, но този път да вземем гражданството си с нас.”

Превод: Мирослава Илиева