fb
БиблиотекитеНовини

Рекорден брой заети електронни книги отчитат библиотеките през 2018 г.

2 мин.

Читателите, които са заели електронна книга от библиотеката през изминалата 2018 г., са станали част от една изключително благоприятна тенденция, съобщава Goodereader. Те са допринесли за рекордно нарастване на потреблението на дигиталното съдържание и са оказали неоценима подкрепа на обществените библиотеки.

OverDrive, водещият снабдител на дигитално съдържание за повече от 43 000 библиотеки, разпространи статистиката си за потребителското поведение от последната година. В рамките на 2018 г. за първи път 65 различни библиотечни системи са предоставили на читателите повече от един милион заглавия в електронен формат. Една от тях, тази на Обществената библиотека на окръг Харис в Тексас, е отчела повече от два милиона заемания на електронни книги.

Официалното изявление на OverDrive по темата гласи:

Рекордните 65 обществени библиотечни системи са заели по един милион заглавия в рамките на една година. Общо 44 града или окръжни библиотеки и 21 регионални или щатски консорциуми са постигнали това ниво на дигитална читателска активност. Седем библиотеки са прехвърлили за първи път летвата от един милион заети заглавия. Забележителните постижения през 2018 г. включват 5.6 милиона заети електронни книги в Обществената библиотека на Торонто (най-високата стойност, отчитана в която и да е библиотека изобщо) и ръст от 113% за 2017 г. в Националния библиотечен борд на Сингапур – най-успешната дигитална библиотека извън границите на Северна Америка. Най-бързоразвиващата се библиотека сред тези 65 системи е: Кооперативни библиотечни услуги на окръг Вашингтон, които са отчели потребителски ръст от 146% на електронния си фонд.

Предимствата на заемането на дигитално съдържание са много. То осигурява достъп до книги на по-широк кръг потребители и улеснява библиотечните служители с регистрирането и проследяването на заглавията. Най-важният му принос безспорно е, че поддържа библиотеките полезни и значими в една силно дигитализирана среда. Тези институции постоянно се сблъскват с бюджетни съкращения и спад на посещаемостта. Заемането на електронни книги е един от многото начини, чрез които библиотеките могат да посрещнат технологичните нужди на общността и да привличат нови посетители, включително млади читатели.

Снимка на публикацията: Goodereader