fb
БългарияНовини

Ролята на играта на фокус на фестивала (не)Възможното образование 2020

6 мин.

Фестивалът за документални филми „(не)Възможното образование“ се провежда за трета година в София и за втора в още пет града у нас – Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора и Ямбол. Филмът „Началото на живота“ ще открие третото издание на фестивала, на което „Аз чета“ е медиен партньор – на 6 март от 18:30 часа в Чешки център на ул. „Г. С. Раковски” 100. Форумът цели да потърси начините, по които учат децата и какви ценности им предаваме по пътя на тяхното образование. Фокусът в тазгодишната програма е поставен върху играта и значимата ѝ роля в човешкото развитие, както и ученето сред природата – като комплексна, обогатяваща и цялостна среда с всички естествени предизвикателства и уроци, които предлага.

Четири прожекции, последвани от дискусии и пет работилници включва тазгодишното издание, което ще се проведе на 6, 7, 12 и 14 март. Поканени да се включат в събитията са учители, родители, психолози, директори на учебни заведения и всички заинтересовани от темата за образованието. За повечето събития има и осигурен детски кът. След откриването, фестивалните събития продължават в Есенс център на ул. „6-ти септември“ 37.

Филмова програма

6 март, 18:30 ч.
„Началото на живота“

Филмът задълбочено проследява връзката между родител и дете в първите месеци и години от живота му и как тя повлиява върху цялостното му развитие. Продукцията извежда въпроси за ценността на майчинството в нашето общество, за важността на ангажирания и присъстващ баща, както и много други актуални теми, коментирани от нобелови лауреати, учени и популярни личности.

7 март, 11:00 ч.
„Научено в гората/Средата като училище“

Филмът изследва възможно ли е да се учи цял ден навън, в гората – в дъжд и сняг – и как това се отразява на децата, на интереса им към ученето и на успеха им в училище. Филмът проследява ученето в едно еко училище в Канада, където учители, администратори, изследователи, родители и ученици работят заедно, за да изградят богата и различна екосистема, като с това предизвикват конвенционалните образователни модели.

12 март, 18:30 ч.
“Нова искрица надежда: историята на Унитиера”

Филмът отваря вратите към Унитиера, автономен университет в Оахака, Мексико. Мястото е обнадеждаващ пример за това как общностите могат да поемат контрол върху собственото си обучение и да оформят устойчив път за себе си, въпреки враждебната околна среда. Филмът повдига важни въпроси, свързани с целта на образованието и какво е необходимо за създаване на дълбоко екологично съзнание и връзка с общностите.

14 март, 11:00 ч.
„За правото да играеш”

„Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра.“ Под това мото са заснети 5 документални видеа, посветени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и творчески личности. Това са филми за детската култура, за играта като цел и ценност сама по себе си – а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните спрямо играта, за ролята на общността и на училището.

Лекции и работилници

7 март, 14:00 ч.

„Великото навън” ще ни запознае с философията на природните и горски училища и основните принципи, които те следват в процеса на учене. Ще разберем какви умения и компетентности могат да бъдат развити в реална природна среда. Работилницата е предназначена за учители, възпитатели, обучители, родители, баби и дядовци, а водещи са Мариана Асенова и Владислав Дамянов, основатели на училище “Великото навън” в село Горна Бела речка.

7 март, 16:00 ч.

Ще узнаем повече за Проектно базираното учене и как то може да се приложи в учебния процес. Работилницата е насочена към учители и родители, а водещи са Грациела Щерева и Елизабет Иванова от Шарено училище.

7 март, 18:00 ч.

За онези, за които математиката е предизвикателство е следващата лекция и работилница „Помощ, детето ми мрази математиката!” с Мариела Станчева. Тук водещата, математик и автор на „Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математика” ще ни покаже различните пътища, по които да свържем изучаваното в традиционната програма по математика с интересите и забавленията на децата. Събитието е подходящо за родители и учители на ученици в прогимназиална и гимназиална възраст.

14 март, 13:30 ч.

„Картография на радостта“ е преживелищна работилница и е посветена на играта и какво носи тя на децата. Как те учат чрез нея, развиват се, мислят и съхраняват живеца за знание. Ще изследваме измеренията на играта, ще очертаем нейните ползи за света на децата и възрастните, ще минем на пръсти покрай контрола и страховете, които понякога ние възрасните внасяме в нея. Събитието е подходящо за родители, учители, артисти, социални работници и всички, които се вълнуват от играта и предизвикателството на работата с деца. Водещи са Петя Гиева и Мария Яйцарова, Кооперативна Академия.

14 март, 16:00 ч.

Последната работилница ще ни разясни как да установим мирни отношения в класната стая, училището и общността. Ще разберем повече за възстановителния подход. Водещата ще предложи варианти за превантивно създаване на такава среда, в която конфликтите да възникват по-рядко и да се преодоляват по-ефективно, възстановявайки отношенията между членовете на групата. Работилницата е подходяща за всеки заинтересован от мирните отношения в класната стая, училището и общността. Водещ е Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики.

Гледайте видеото на фестивала „(не)Възможното образование“:

Фестивалът е инициатива на Общност за демократично образование и се провежда с подкрепата на Фондация „Контакти без ограничения“, Есенс център, Институт за прогресивно образование, Шарено училище, Учебница „9 музи“, Dnes.bg, Azcheta.com и София играе.

Подробна програма и начините за регистрация за участие в събитията на Фестивала ще намерите тук.