fb
10, които...Специални

Романтична ваканция с книга в ръка

3 мин.

Advertorial

Обичате ли пътешествията? Разходките сред старинни градове или забързания нощен живот на метрополисите? А знаете ли, че можете да изпитате всичко това, че и повече, от уюта на собствения си диван, по пижама и без да се налага да събирате багаж, да търсите кой да полива цветята и да храни котката… Достатъчно е само да разгърнете някое от романтичните заглавия, избрани от редакторите на „Софтпрес“ – издателството с книги за цялото семейство. Нека не забравяме, че книгите, за разлика от самолетите, колите и влаковете, могат да те отведат навсякъде… включително и назад във времето.

„Жената на поета“ от Дженифър Лам ще ви пренесе в пищните бални зали на Москва и Петербург, където като диамант блести красотата на Наталия Гончарова, младата съпруга на великия руски поет Александър Пушкин. Може ли любовта да оцелее в свят на дворцови интриги, ревност и завист? Тук исторически факти и литературна класика се преплитат с интимен поглед към ежедневието на гениалния поет и неговата забележителна съпруга, създавайки свят, в който читателят неизбежно се влюбва.

От императорска Русия се пренасяме във Франция. Нека се разходим из Града на светлините и надникнем в „Парижкият апартамент“ от Мишел Гейбъл. Още с дебютния си роман Гейбъл се утвърди като една от най-интересните съвременни авторки на романтични четива. В сърцето на историите й винаги има зрънце истина, около което младата писателка извайва чудна смесица от литература, мечти и история. „Парижкият апартамент“ напомня за шампанско и френски макарони и е също толкова пристрастяващ!

Може ли да сме във Франция и да не пием вино и да не посетим Лазурния бряг? Не, не може! „Тайна с дъх на парфюм“ от Фиона Макинтош е книгата, която ще ви накара да погледнете с други очи на колекцията си от аромати. Затворете очи и се потопете в уханието на Грас – френската столица на парфюма. В сянката на Първата световна война никой не подозира, че уреденият брак между двете най-уважавани династии в града ще отприщи тайна, погребана от десетилетия. Тя заплашва да съсипе както името, така и парфюмерийните им империи…

Продължаваме на юг през Средиземно море и акостираме в Сицилия – земя на слънце, лимони и джелато. Разказана през гледните точки на три жени от различни поколения, „Вила в Сицилия“ от Розана Лей е завладяваща история за загубена любов и родови тайни, епично пътешествие в търсене на себе си, значението на дома и семейството.

Пътуването, особено това по редовете на хубава книга, изпълва сърцата ни с радост, но и с носталгия. Защото колкото и да е прекрасно да пътешестваш, няма нищо по-хубаво от това да се завърнеш у дома. Изпълнен с въображение и романтика, „Афиши в огледалото“ от Радостина А. Ангелова ни разказва за една София, която наднича от миналото и чиито следи откриваме дори и днес. В тази книга за магията на театъра и малките вълшебства в ежедневието ще срещнем една актриса, която не заслужава да бъде забравена; една млада жена, която трябва да овладее живота си; един не толкова млад мъж, който трябва да повярва в чудеса… и един дом, който заслужава да го обичаме.