fb
Ревюта

Очарование и коварство във „Вила в Сицилия“

3 мин.

vila-v-sitsiliyaИма моменти, в които животът ни предлага да свърнем настрани от утъпканите пътеки и ако сме достатъчно смели да рискуваме и да посрещнем промяната в себе си, можем да се освободим от натрупаните страхове и да преживеем нови неща. Е, това най-вероятно няма да е точно собствена вила в Сицилия, но в една съвременна приказка е позволено да помечтаем.

Тес е самотна майка, наближава четиридесет и не е доволна от живота, който води. Има скучна работа и женен приятел, с когото е малко вероятно нещата да се задълбочат. Един ден тя получава писмо, от което научава, че непознат английски джентълмен й е завещал вила в Сицилия. Единственото условие е да посети лично мястото, преди да реши как да се разпореди с наследството си.

Веднъж попаднала на острова, Тес се предава на магията и чара на малкото италианско градче. За момент изглежда, сякаш всички проблеми са останали зад гърба й, но под привидната идилия се крият неочаквани интриги и неподозирана вражда между две семейства. За да разгадае защо вила „Сирена“ е завещана точно на нея, тя трябва да тръгне по следите на грижливо пазената тайна от миналото на майка й.

Макар да попада в ситуации, в които заслужава съчувствие, Тес всъщност е леко дразнещ и не особено задълбочен образ. Нейните реакции са доста предвидими и се свеждат до няколко основни чувства, а любовната история със сицилианеца Тонино се развива по баналната крива на възходи и спадове, утежнени от семейната история. Това обаче се компенсира до голяма степен от гласовете на другите две жени – Флавия и Джини.

Флавия е “сицилианската връзка” в сюжета. Родена и израснала в Четария, тя никога не говори за детството си в Сицилия и причините, които са я накарали да избяга от родителите си и да дойде да живее в Англия. Неочакваното писмо я кара да осъзнае, че миналото вечно ще я застига под една или друга форма, и тя решава все пак да разкаже историята на една голяма любов, обречена заради патриархалните разбирания на баща й.

Джини е най-младата от трите жени и се намира в бурната неустановеност на тийнейджърската възраст. Тя се разкъсва между желанието да отговори на очакванията на майка си и силния стремеж да започне самостоятелен живот далеч от дома. Ще съумее ли да преодолее страховете си и да се изправи срещу неодобрението на най-близките си хора?

Историите на трите поколения жени са добре вплетени в основната линия и ще ви накарат да отгръщате страница след страница. Розана Лей внимателно проучва местата, за които иска да пише, затова описанията на Четария са наситени с усещането за атмосферата на малките италиански градчета, с ароматите на пресни продукти и вкуса на домашната кухня. Ако обичате да четете за Италия ( като мен) и търсите леко и увлекателно четиво, с което да удължите още малко лятото, “Вила в Сицилия” (изд. „Софтпрес“) предлага едно наистина приятно пътешествие, в което играят важна роля слънцето, храната и любовта.