fb
НовиниПо света

Румънски политик предлага закон в подкрепа на книгоиздаването

2 мин.

Нов законопроект, целящ да стимулира грамотността и книгоиздаването в Румъния, е в процес на обсъждане в парламента на съседката ни, съобщава Publishing Perspectives. Инициативата, наречена „Пакт за книги“ (Pact for Books), е по идея на депутата и автор на шест книги Овидиу Раечи и засега получава широка подкрепа от няколко политически партии.

Според Раечи е недопустимо културата и издателския бизнес в Румъния да бъдат на последно място в Европа. Новата законодателна мярка адресира причините за изключително ниските нива на активно четящи хора в страната и големия процент функционална неграмотност на населението. Той споделя:

Докато подготвях предложението, събрах шокиращи данни – по-малко от 30% от населението чете поне една книга годишно. Средностатистическият румънски гражданин харчи около 3 евро за книги на година. В добавка трябва да отбележим и факта, че до 2016 г. почти половината от децата в Румъния под 15-годишна възраст (42%) спадат в графата на функционално неграмотните.

Продажбите на книги в страната на годишна база са под 100 милиона евро. За сравнение, Раечи цитира същите данни за Чехия – 400 до 500 милиона евро, Словения – 116 милиона евро и България – 232 милиона евро.

Пактът включва еднократна годишна финансова подкрепа в размер на 100 евро за професори – сума, която може да бъде използвана за купуване на книги. Подобен ваучер в размер на 50 евро ще се полага и на учениците.

Законопроектът предвижда премахването на данък добавена стойност (ДДС) за всички печатни книжни издания и намаляването му до 5% за електронните. Подобна инициатива съществува и в България. На 24 май издателство „Жанет 45“ стартира кампания за намаляване на ДДС върху книгите, като издаде специално скреч талон издание на „Български хроники“ от Стефан Цанев.

Раечи коментира и допълнителните ползи от обсъжданата законова рамка. Очаква се тя да окаже положително влияние върху икономиката и пазара на труда в страната. Намаляването на нивата на неграмотност пък би било инвестиция в много други сектори, които в момента са в окаяно състояние заради липсата на професионални кадри. Местните книжарници, които в момента се борят да останат отворени, също биха намерили така необходимата подкрепа от държавата.

Раечи допълва:

Финансовите мерки, предвидени в проекта, ще стимулират отварянето на нови книжарници. Според Националния статистически институт от 2000 г. насам те стават все по-малко. Десетки, ако не стотици книжарници фалират всяка година. Този порочен кръг трябва да бъде спрян.

Снимка: Кабинетът на Овидиу Раечи