fb
БългарияНовини

„Жанет 45“ пуска издание скреч талон като протест срещу високите данъци върху книгите

1 мин.

По повод Деня на просветата и славянската писменост – 24 май, издателство „Жанет 45“ обяви, че пуска специално лимитирано издание на четвърти том на „Български хроники“ от Стефан Цанев, озаглавено „Издание на щастието“.

На корицата има обособено скреч поле, като при изтъркването му читателят разбира какво печели. „Щастливото“ издание на книгата е с 20% по-евтино от обикновеното – толкова, колкото щеше да струва, ако книгите у нас се ползваха със същата ДДС преференция, както хазарта.

Манол Пейков, управител на „Жанет 45“, коментира:

Целта на изданието е да привлече вниманието на обществеността и на политиците върху нуждата от по-нисък ДДС върху книгите в България. Този данък е намален в почти всички европейски държави, което действа като важен стимул книгите да са по-достъпни, а хората да четат повече. Вярваме, че културата е най-ценното ни наследство, което си струва да запазим и развиваме. Вярваме също, че има и други, които мислят като нас. И също като нас искат книгите да бъдат по-достъпни за повече хора.

От издателството приканват желаещите да подкрепят каузата, като се включат в петицията за намаляване на ставката на ДДС върху книгите.

Кампанията е придружена от видео, което можете да гледате тук: