fb
БългарияНовини

С над 3000 деца се срещнаха българските спортисти по време на кампанията „Походът на книгите“ 2019

2 мин.

Двайсет и осем български спортисти се срещнаха с повече от 3000 деца от София в рамките на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“, на която „Аз чета“ е медиен партньор. Тя приключи на 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право, с четенето на известния спортен журналист Камен Алипиев в столичното 7 СУ и инструктора по йога Даниел Петров в 42 ОУ „Хаджи Димитър“.

Легендите на българския спорт посетиха 13 детски градини, 17 училища и два от центровете на „Каритас“ за деца на бежанци и деца от ромски произход. Те прочетоха откъси от своите любими детски книги и отдадоха значение на четенето за удоволствие, раздадоха автографи и разказаха на децата завладяващи истории за постиженията си и колко важно за всеки успех е не само тренирането на тялото, но и на ума.

Тити Папазов разписа над 60 автографа с посланието „Книгите са богатство“. Повечето спортисти раздадоха поименно над 100 автографа. Симона Пейчева направи аналог между любимата ѝ детска приказка „Малката кибритопродавачка“ и фактът, че спортът би могъл да бъде пълен с трудности и изпитания. В продължение на час и половина Нешка Робева разказва за няколко любими книги и приказки пред повече от 500 деца. Ренета Камберова се срещна с деца на бежанци, а Александра Жекова посети центъра за подкрепа на ромски деца.

В рамките на „Походът на книгите“ се проведе още „Маратон на четенето“, който обхвана 100 библиотеки от 43 града и 40 села, както и паневропейската кампания „Европа чете“, представена за България от Фондация „Детски книги“. Инициативата има за цел да ангажира обществеността с данните за функционалната грамотност при децата и необходимостта да се чете всеки ден по 15 минути на глас, за да се преодолее стастистиката, че 73 милиона възрастни хора в Европа са неграмотни, а един на всеки десет ученици отпада от училище. Прогнозите сочат, че до 2020 г. това ще доведе до повишение с 30% на нискоквалифицираната работна ръка.

Книгата на „Европа чете“ събира подписите на европейски политици, които подкрепят кампанията. Тя беше представена в България за първи път от Вал Стоева от Фондация „Детски книги“ на 2 април, когато стартира „Походът на книгите“.

Снимка на публикацията: Йордан Йовчев раздава автографи на децата от 39-то СУ „Петър Динеков“, Асоциация „Българска книга“

[ + ]