fb
БългарияНовини

Четенето за удоволствие е решението за функционалната неграмотност, стана ясно на откриването на „Походът на книгите“

3 мин.

„Четенето за удоволствие е единственията начин да се справим с функционалната неграмотност“, сподели Валентина Стоева от Фондация „Детски книги“ на откриването на Националната кампания за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“. То се състоя в Детския отдел на Столична библиотека на Международния ден на детската книга – 2 април.

На провелата се преди това пресконференция председателката на Асоциация „Българска книга“ Велизара Добрева цитира думите на Айнщайн: „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки“ като ключ към развитието на едно просветено общество. Вал Стоева я подкрепи и изтъкна пред присъстващите колко е важно да се чете по 15 минути всеки ден. Понастоящем двама от всеки петима българи е функционално неграмотен и за справяне с този проблем е нужна държавна подкрепа, инвестиране в българските библиотеки, модернизиране на политиките за ранното детско четене и на кампаниите за неговото насърчаване.

Зместник-директорката на Столична библиотека Марчела Борисова сподели, че „Походът на книгите“ ще обхване всички училища на територията на София с редица инициативи, сред които Клуб на читателите, „Ваканция в библиотеката“, „Бъди доброволец, стани застъпник на четенето“ и много други. Изпълнителната директорка на Фондация „Глобални библиотеки – България“ Спаска Тарандова също наблегна на изключителната роля на библиотеките и четенето за удоволствие в живота на децата и възрастните.

Снимка: Мериан Николова, „Фотокорпус“

Специални гости на официалното откриване с водещ спортният журналист Камен Алипиев бяха гимнастичката Симона Пейчева и волейболистът Владимир Николов. Малчуганите от Детска градина „Ханс Кристиан Андерсен“ изпълниха песнички и стихотворения, а ученички от 149 СУ „Иван Хаджийски“ изиграха трогателна пиеса по приказката „Малката кибритопродавачка“ в чест на рождението на големия датски разказвач.

Откриването уважиха още председателката на 44 Народно събрание Цвета Караянчева, народната представителка от ПГ на ПП ГЕРБ Емилия Станева-Милкова, заместник-министъра на културата Амелия Гешева, председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, заместник-председателката на Комисията по култура и медии към Народното събрание Диана Саватева, директорката на дирекция „Учебници и учебна документация“ Пенка Иванова и началничката на РУО – София Ваня Кастрева. Заедно с организаторите на „Походът на книгите“ те прочетоха на децата творби на Чичо Пей, Леда Милева, Валери Петров, Ран Босилек и др.

Накрая на събитието гостите се подписаха в специалната книга с послания на информационната кампанията за важността на четенето „Европа чете“. Книгата пътува из европейските държави, в които има членове на мрежата от организации EURead, а пътят ѝ ще приключи в Брюксел, когато ще бъде връчена на новите евродепутати през октомври 2019 г.

„Походът на книгите“ ще продължи до Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. Повече за инициативите, които ще се проведат дотогава, можете да научите тук.

Снимка на публикацията: Novini.bg

[ + ]