fb
БългарияНовини

България се включва в кампанията за насърчаване на грамотността „Европа чете“ с инициативата „Четем всеки ден!“

3 мин.

На Международния ден на детската книга България се включва в паневропейската кампания „Европа чете“ (Europe Reads) с инициативата „Четем всеки ден!“Официалният старт на информационната кампания за важността на четенето ще бъде даден на 2 април 2019 г. от 11:00 ч. в Детски отдел на Столична библиотека, в рамките на „Походът на книгите“. Тя ще продължи до март 2020 г. 

„Европа чете“ е под патронажа на Тибор Наврачич – европейски комисар по образованието, културата, младежта и спорта. Кампанията се провежда от членовете на EURead – европейската мрежа от организации, ангажирани с проблемите на четенето и грамотността, сред които е и фондация „Детски книги“. Целта ѝ е да насочи вниманието на европейските граждани към ролята на грамотността и необходимостта от активна подкрепа за насърчаването ѝ.

Kампанията „Четем всеки ден!“ също е организирана от Фондация „Детски книги“ в партньорство с Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Асоциация „Българска книга“. Тя е посветена на важността от ранното включване на книгите в живота на децата и цели да повиши информираността на българите за ползите от четенето на глас от родител на дете още от раждането. Друга основна цел е повишаването на грамотността на населението, която започва да се развива още от раждането и продължава през целия живот, а четенето за удоволствие е ключов елемент.

Валентина Стоева, основателка на фондация „Детски книги“, отбелязва:

Много сме щастливи, че България е част от важна общоевропейска инициатива, посветена на грамотността. Ако искаме да постигнем успехи във всяка една сфера от обществения живот, редно е да потърсим причините и да си дадем ясна сметка, че развитието на грамотността у деца и възрастни е ключът към преодоляване на предизвикателствата.

Началото на „Европа чете“ е поставено през ноември 2018 г. в Германия и Шотландия със събирането на подписи в специална книга с послания. Книгата пътува из европейските държави, в които има членове на EURead, а пътят ѝ ще приключи в Брюксел, когато ще бъде връчена на новите евродепутати през октомври 2019 г. До момента подписи в книгата са положили германският федерален комисар за култура и медии Моника Грютерс и министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън.

Посланията на „Четем всеки ден!“ също са вписани в пътуващата европейска книга, а вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подкрепи инициативата с полагане на подписа си.

Информация за развитието на инициативата ще бъде помествана в специалната секция „Европа чете“ в сайта „Детски книги“, както и на фейсбук страницата „Четем всеки ден“. Повече за EUROPE READS и инициативите на отделните членове ще откриете и на официалния сайт на EURead.

[ + ]