fb
НовиниПо света

Съдят Джоан Роулинг за плагиатство

1 мин.
hari potar

Името на Джоан Роулинг бе внесено в иск за нарушаване на авторските права срещу издателската къща на серията за Хари Потър Блумсбъри Пъблишинг, предава Асошиейтид прес, цитирана от БНР. Искът подаден от наследниците на британския писател Ейдриан Джейкъбс, които обвиняват Роулинг, че е копирала значителна част от книгата „Хари Потър и огненият бокал„.

Наследниците на Джейкъбс твърдят, че „Огненият бокал“ нарушава правата на издадената през 1987 година книга „Приключенията на вълшебника Уили – Част 1“. Според тях и много други идеи от „Вълшебника Уили“ също са прескочили в книгите за Хари Потър. Искът срещу издателството бе подаден през юни 2009 година. Самата Роулинг тогава не се споменаваше в заявлението.

През 2008 година писателката вече бе обвинявана в нарушаване на авторските права, припомня АП. Тогава издателите заявиха, че обвинението е „необосновано и напълно лишено от всякакви основания„. Наследниците на Джейкъбс за пръв път заявяват претенциите си към „Хари Потър“ през 2004 година, но тогава не успяват да идентифицират конкретни части от книгата, които са копирани от „Вълшебника Уили“.

Писателят Ейдриан Джейкъбс почина през 1997 година в Лондон. Публикуваната през юли 2000-та година книга „Хари Потър и огненият бокал“ е четвъртата от поредицата романи за момчето-магьосник.

Прочетете още за Джоан Роулинг в Големите, както и ревютата на „Хари Потър и даровете на смъртта“ и „Вакантен пост