fb
Ревюта

„Санаториумът“ – дневник на едно морско детство

4 мин.
Санаториумът - Теодора Лилова

В „Санаториумът“ авторката Теодора Лилова разказва за няколко години от детството си, които прекарва в санаториум „Слънчев Бряг“. Родена в София, тя постъпва в него още шестгодишна заради лечение на астма. Много бързо ѝ се налага да се научи как да живее далеч от семейството си, но постепенно открива своя втори дом край Бургас.

Всяка глава от книгата е посветена на различен аспект от живота в санаториума – обстановката, храната, спорта, морето. Авторката обаче се връща и към спомени за стари приятелства, любов, болезнени грешки и важни уроци. По този начин „Санаториумът“ се преобразява в един своебразен дневник на детството. В него Лилова не само събира фрагменти от миналото си, но споделя и много въпроси и прозрения, които я съпровождат и до днес. Най-впечатляващи за мен обаче бяха главите, свързани с морето, защото в тях си проличава силната ѝ любов към морската шир и чувството за свобода, което тя носи.

Благодарение на ярките описания на местата, ароматите и звуците Теодора Лилова успява бързо да пренесе читателя в санаториума. Проследяваме всяка сфера от пребиваването ѝ там – храната, разпределението на стаите, лечебните процедури, нивото на хигиена. Не всичко е приятно и е особено болезнено да го „видим“ през очите на малкото момиче, което се опитва да бъде смело, а в същото време се бори със страха от изоставяне и липсата на своите родители.

Лилова споделя и за полезните умения, които е усвоила през тези години – от прането на ръка до плуването и гребането. Животът далеч от семейството я учи на самостоятелност и амбиция, които по-късно ѝ помагат в университета и кариерата. Годините в санаториума обаче събуждат и много тревоги, с които дълго време трябва да се бори и които разпалват интереса ѝ към психологията. Във всяка глава Лилова размишлява върху описаните преживявания и последвалия им ефект върху нея.

Колкото повече четеш, толкова по-ясно осъзнаваш, че всеки от нас има своя „санаториум“. За мен и куп мои съученици това беше животът на квартира в гимназията, за други е студентският живот, за трети – летни спортни лагери, бригади, дълги ваканции при баба и дядо… Рано или късно всеки преживява този етап на откъсване от познатите брегове и потапяне в дълбините на битието. Как иначе ще се научим да плуваме?

Теодора Лилова

Важно е обаче да потърсим смисъла в предизвикателствата и именно това прави Теодора Лилова. В „Санаториумът“ тя не просто разказва, а преживява отново този период от живота си и след това се опитва да го осмисли. Не знам защо, но именно тук търсех малко повече детайли, повече дълбочина и практичност. Виждах потенциал авторката да мине отвъд историята и размишленията и да стигне до списъка с конкретни съвети, които всеки от нас да приложи.

От книгата става ясно, че Лилова е открила своите стъпки в правилната посока, следвала ги е – понякога с по-голям, понякога с по-малък успех – и планира да продължи да дълбае и да достига до личните си истини. Аз обаче егоистично се надявах да получа отговори и за себе си. Всъщност „Санаториумът“ само задава въпросите и те предизвиква да се потопиш в миналото си, а до какви (и колко) крайни резултати ще достигнеш зависи единствено от теб.

Разбира се, ако нямате афинитет към личностното развитие и не желаете да изследвате миналото, може да се насладите на книгата като на любопитен разказ за морското детство, първата любов, верните приятелства и очарованието на необятната водна шир. „Санаториумът“ би могла да даде добро начало на летните ваканции и пътешествия, а кой знае – може би ще е и първата ви крачка в едно красиво пътуване към себе си…

Можете да поръчате „Санаториумът“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20.

Прочетете откъс от книгата тук. А интервю с авторката – тук.

Премиерата на „Санаториумът“ ще се състои на 8 юли от 18:30 ч. в The Bookies (София, ул. „Доспат“ 37).

Повече за книгата може да прочетете в нейния сайт.