fb
Ревюта

Да се самоунищожи поискал „Сантименталният мъж“

2 мин.

Ако трябва накратко да разкажа сюжета на „Сантименталният мъж“ (изд. „Colibri“) от испанския писател Хавиер Мариас, ще кажа, че става дума за любовен триъгълник, свързал двама мъже и една жена. Наталия – неустоимо привлекателна, но „измъчена жена“, безкомпромисният й съпруг и красивият испански оперен певец. Едно такова обяснение обаче би било крайно недостатъчно, за да се предаде необикновената тъкан на романа.

В мрежата на историята се навлиза бавно. Читателят трябва да се окопити и да разбере, че е нужно да премине през няколко рамки, в които е построен привидно баналният сюжет.

Разказвачът пише за своя сън от предната нощ, който отразява случилото се преди точно четири години. Разказвачът си спомня близкото и далечното си минало. Разказвачът ни въвежда в една „въображаема проекция“, „в царството на онова, което е можело да бъде“. Разказвачът ни споделя свои разсъждения за живота, работата, изкуството, смъртта и любовта.

За уникалното звучене на книгата работи авторовият стил, който имитира езика на сантименталния роман, както и честите изброявания, наподобяващи бълнуване. А чрез множеството повторения в различни синтактични конструкции се създава една своеобразна мелодичност на текста. Така четенето буквално увлича, превръща се в музика, в ария.

„Сантименталният мъж“ се чете на едни дъх, защото на читателя не му се дава възможност да спре, да не чете.

Историята на тримата герои се разгръща стъпаловидно в едно лутане между спомени и надежди. Битката е между два вида любов – действена и търпелива. Тя обаче не се случва пред очите ни, защото ни е разказано „преди“ и „след“ нея.

Препоръчвам романа на Хавиер Мариас на ценителите на изтънчеността и детайлите независимо дали в изкуството, или в делничното. На тези, които обичат да правят нещата бааавно. Той е смесица от умисъл и неволност, от сън, копнеж и реалност, която в крайна сметка застъпва тезата, че любовта не се случва сега, защото може да бъде спомен или предусещане. Тя е или минала, или предстои.

„Сантименталният мъж“ е един от романите, които ще бъдат четени в рамките на „Нощ на литературата“ 2017.