fb
НовиниПо света

САЩ и Penguin се споразумяха за е-книгите

2 мин.

Penguin-GroupМинистерството на правосъдието на САЩ е постигнало споразумение с Penguin Group по казуса с предполагаемото фиксиране на цени на пазара на електронни книги, съобщи в сряда агенция Ройтерс. В опитите си да ограничат преимуществото на търговския интернет гигант Amazon.com Inc в сектора, по-рано през годината американските институции повдигнаха обвинение срещу Apple и пет издатески групи за незаконно договаряне на цени.

Apple бяха обвинени в склоняване на петте издателства към употреба на агенционен модел, който позволява на издателите да определят цената на е-книгите, като в замяна са обещали да направят отстъпка от 30%. (още за казуса – тук)

Hachette, HarperCollins и Simon & Schuster се договориха с министерството още през април, но Apple, Penguin и MacMillan заявиха, че ще продължат битката в съда. Сега по силата на новото споразумение Penguin ще се откаже от всякакви договорености с Apple и други продавачи на електронни книги и в рамките на следващите две години няма да има право да подновява тези договори.

Според Ройтерс тази крачка е свързана с обявеното през октомври сливане на Penguin и Random House. Споразумението навярно е и поредният ход в опита на компанията да получи надмощие в отношенията с Amazon и Apple.

От години много хора в издателския бранш обвиняват Amazon в прекалено високи моментни намаления на книгите. Продаването на безценица, смятат те, има за цел да докара до фалит възможно най-много книжарници, в резултат на което компанията ще може да увеличи влиянието си и да вдигне цените в последствие.

Веригата книжарници Barnes & Noble и Американската асоциация на книгоиздателите са на мнение, че споразуменията от последните месеци ще имат негативен ефект и само ще укрепят господството на Amazon.