fb
Ревюта

Дим, кост, кръв и звездна светлина

5 мин.
Syzdadena ot dim i kost Leyni Taylor

Syzdadena ot dim i kost Leyni TaylorСлед безплодна война с няколко доста слаби книги, които изпитаха до краен предел иначе високия ми толеранс, се бях отказала от новата вълна юношеска фентъзи литература. Дезертирах от този модерен и свеж жанр, защото се оказа, че да попаднеш на добро заглавие сред десетките, залели книжарниците, е въпрос на риск и голяма доза късмет. Многократно се подвеждах по красиви корици и интригуващи анотации, за да се убедя в крайна сметка, че слабото място на много от тези романи е ужасното творческо изпълнение на иначе оригинална идея.

Съставките на young adult литературата са безспорно привлекателни – свръхестествени същества, романтика, магия и приключения. Или поне така стоят нещата на теория. На практика обаче се натъквах постоянно на кух сюжет и сладникава любов между дразнещи персонажи, които така ме вбесяваха, че просто се молех до края на книгата да им се случи нещо ужасно и мъчително.

Убедих се, че изобилието от заглавия е както предимство, така и недостатък на този жанр – на десет книги има едно късметлийско попадение.

Натъкнеш ли се на него обаче, оказва се, че си открил съкровище.

„Създадена от дим и кост” и „Дни на кръв и звездна светлина” ни запознават с Кару, героиня с много лица и таланти. Синята й коса, странните рисунки на чудовища, изпълващи деветдесет и двата й скицника, татуираните на дланите й хамси, колекцията й от езици, които сам човек не би могъл да научи за цял живот, ножът, затъкнат в ботуша й, и мистериозните й изчезвания са само част от странностите й.

Тайните й ни се разкриват, когато гарванът с прилепови криле Кимшиш я призове в дюкянчето на Търговеца на желания. Бримстоун и помощниците му са оживелите образи от неземните рисунки на Кару  – те са я отгледали и научили на всичко, което знае. Кару обаче не е просто храненица на Бримстоун, а и негова помощница. Преминавайки през портал, който може да я отведе до всяко кътче на света, тя изпълнява поръченията на своя покровител, а именно – да събира зъби в замяна на желания. Желания с различна степен на сила – от какво зависи тя обаче, няма да ви разкривам.Dni na kryv i zvezdna svetlina Leyni Taylor

През портала в дюкянчето Кару може да отиде където си пожелае. Има обаче една тайна врата, която е забранена за нея. Но, точно както в приказката за Синята брада, рано или късно настъпва моментът, в който героинята ще пристъпи прага й и ще открие Ерец – земя, родена и обречен да загине в кървавата война между химери и серафими.

Огнените ангели и химерите, стотици племена полухора-полузверове не познават друго, освен враждата и насилието. А войната сама отглежда чудовища, защото не може да съществува без тях. Така мечтите на миротворците и пацифистите биват пресичани още в зародиш, тъй като на чело на войските са най-кръвожадните и безскрупулни представители на двете раси.

Този красив, но потънал в насилие и разрушения свят, крие отговорите за миналото на Кару. А те не са никак лесни за преглъщане.

Лейни Тейлър е авторката на два прекрасни романа, които дават сериозна заявка за много силен завършек на трилогията. Книгите са написани красиво и богато, пренасят ни с лекота в артистична Прага, в шарения и изпълнен с живот Маракеш и в Ерец, фантастична земя, опустошена от войната между невероятните създания, съставляващи двете враждуващи раси. Любовната история, която, разбира се, рано или късно се озовава в центъра на случващото се, е драматична, но не лигава, а героите са изградени с много въображение – от ексцентричната Кару до химерите, чиято външност позволява безброй експерименти.

Нещото, което особено ми хареса, бе, че двете книги имат своя собствена индивидуалност. Докато „Създадена от дим и кост” е изпълнена с изкуство,  мистерия и романтиката на Прага, то „Дни на кръв и звездна светлина” е тежка, драматична, много по-кървава и мрачна от предшественичката си и задава въпроси за войната и как да съхраниш надеждата си във време, което не ти дава никаква перспектива за покой, освен в смъртта. Интересно ми е накъде ще поеме еволюцията на поредицата в следващата, последна част, където ни чака Голямата битка.

„Създадена от дим и кост” и „Дни на кръв и звездна светлина” са истински находки в тийн жанра, в който е трудно да различиш добрата книга от плявата. Бих казала даже, че в един момент успяват да надхвърлят рамките на този тип литература и да избегнат характерните за нея клишета, създавайки един много интересен и богат свят. Горещо ви ги препоръчвам и за първи път от доста време чакам с нетърпение филмовата адаптация на дадена поредица.

[ + ]