fb
@-книгиЕ-книги

Създателят на Jellybooks: Да си успешен в книжния бранш означава да познаваш аудиторията си

2 мин.

конференция е-книгиЗа седма година конференцията на Digital Book World предлага разнообразна програма от семинари, работилници, майсторски класове, панели, разговори за иновациите в света на електронните книги. Главните действащи лица и най-важните теми в сферата на обединяване на книгите и дигиталните технологии могат да бъдат чути от 7 до 9 март в Ню Йорк.

Една от първите лекции на форума беше тази на Андрю Ромбърг –  създателят на платформата за търсене, проучване и споделяне на книги Jellybooks.

Той разкрива защо са важни данните от читателски анализи и как те могат да послужат на издатели, писатели и потребители.

„Проблемът е, че издателите и авторите не могат ефективно да измерват читателската ангажираност. Ние не знаем почти нищо за читателя. И това е вярно в най-голяма степен в сферата на продажбите.“, казва Ромбърг

Много издатели все още вярват, че не е нужно да знаят ЗАЩО техните книги се купуват. Основната им грижа е дали книгите, които публикуват, се реализират на пазара, или не.

Според Ромбърг, чрез разбиране на аудиторията издателите могат по-добре да таргетират своите потребители, да ги насочват и да увеличават популярността си, а вследствие на това – и продажбите си.

Решението, което предлага Jellybooks, е събиране на данни за читателските навици и е-книгипредпочитания чрез вграждане на javascript във формата за е-книги EPUB, който проследява действията на четящите, а те доброволно и съзнателно предоставят информацията.

Механизмът, по който се проследяват читателите, е прост: в края на всяка глава, както и в края на книгата, читателят трябва да натисне бутон за онлайн синхронизиране на данните.

От Jellybooks отчитат три ключови показателя, които са от важно значение за издателите: процент на прочитане на книгата, скорост на прочитане на книгата и вероятност прочетената книга да бъде препоръчана. Според Ромбърг най-важно е да бъдат разбрани хората, които не дочитат и не препоръчват книгата.

В момента платформата за анализ на е-книги работи с Apple iBooks, Adobe Digital Editions и Ebook Reader.