fb
Новини

Сергий Жадан получава Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

2 мин.
Снимка: Publishing perspectives от издателство Виват

Украинският автор Сергий Жадан ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата, който ще се проведе в края на октомври, пише Publishing Perspectives. Отличието носи наградата от 25 000 евро и има „важен принос за мира, човечеството и разбирателството между народите“. Носител на приза през 2021 г. беше писателката от Зимбабве Цици Дангарембга.

„Ние почитаме този украински автор и музикант за неговата изключителна художествена работа, както и за неговата недвусмислена хуманитарна позиция, която многократно го мотивира да рискува собствения си живот, за да помогне на хората, засегнати от война и по този начин да привлече по-голямо внимание към тяхното тежко положение“, каза Карин Шмид-Фридерикс от Асоциацията на германските издатели и книгоразпространители при обявяването на решението.

„В своите романи, есета, стихотворения и текстове, Сергий Жадан ни въвежда в свят, който е претърпял радикална промяна, но продължава да живее според традицията. Неговите истории илюстрират как войната и разрушенията навлизат в този свят и обръщат живота на хората с главата надолу. В цялото си творчество той използва уникален език, който ни предоставя ярък и диференциран портрет на реалността, която много от нас избраха да пренебрегват твърде дълго. Замислено и с прецизност на истински слушател, с поетичен и радикален тон, Жадан разкрива как народът на Украйна се противопоставя на насилието около себе си, като вместо това се стреми да води независим живот, вкоренен в мир и свобода“, мотивира се журито.

По-рано този месец Жадан спечели наградата за литература на Европейската банка за възстановяване и развитие с преводачите Райли Костиган-Хюмс и Исак Стакхаус Уилър за книгата си The Orphanage от Yale University Press (февруари 2021 г.). 

Жадан е активист на украинския национализъм, част от литературната група Червения бодил и съосновател на фондация, създадена за предоставяне на хуманитарна помощ на украинците в Донбас. Той има най-малко дузина книги с поезия и е превеждал поезия от немски, английски, беларуски и руски. Пише на украински. Той също така е писал текстове за рок групи и е певец с украинската група Sobaki v kosmosi от 2007 г.

Жадан остава в тежко засегнатия Харков, където организира концерти, спасява цивилни от стрелба и обстрел, чете поезия и раздава помощ в града.

Можете да прочетете откъси от книгите на Сергий Жадан „Депеш мод“, „Антена“, „Ворошиловград“, издадени от „Парадокс“. Използвайте промокод azcheta за 10% отстъпка при покупка на книги от сайта на издателството или Ozone.bg с код azcheta22q2 с 5% отстъпка.