fb
Ревюта

Още секс и комунизъм

3 мин.
Sexut i komunizmat 2 - Milena Fuchedzhieva

Sexut i komunizmat 2 - Milena Fuchedzhieva„Сексът и комунизмът 2“ (изд. „Enthusiast“) е продължението на едноименния роман, което очаквах с интерес и нескрито любопитство. Милена Фучеджиева връща читателите именно там, където завърши предишната книга – при бременната Лола.

Баба й Анастасия е починала, баща й Стефан е далеч в Германия и Лола няма никаква вест от него. Майка й Маруся е лудо влюбена в новия си съпруг, министъра на външните работи Орлин Колев. А Лола е все така самотна и объркана, без изглед да има баща за детето си, след като известният актьор, от когото забременява, отказва да се разведе и се покрива вдън земя.

Позитивизмът, с който ми се стори, че завършва първият роман, се е изпарил някъде в небитието, подобно на всички онези невъзвращенци като бащата на Лола. Честно казано, този обрат малко ме учуди. Очаквах да срещна една по-силна и уверена Лола, но Фучеджиева обяснимо е избрала съвсем друга посока за развитие на главната си героиня, както и на целия сюжет, защото животът не е само цветя и рози, а истината няма как да остане скрита.

Животът на Лола далеч не е това, което си е представяла. Тя прави компромис след компромис, без да знае дали въобще някога ще намери изход от клетката, която все повече и повече се стеснява около нея. Майка й е единственият й останал близък човек, от когото Лола търси подкрепа, но Маруся е все така подвластна на това „какво ще кажат хората“ и на илюзорния свят, който е изградила около себе си. Свят, в който свободата изглежда все по-далечна, а Орлин Колев умело дърпа конците на всички.

„Сексът и комунизмът 2“ е чудесно продължение на първата книга. Много ми допадна начинът, по който Фучеджиева развива своите герои. Сякаш самата авторка е пораснала заедно с Лола. Ако предишният роман е написан емоционално, на един дъх, тук си личи, че всяка дума е добре премислена и точно на място. Двете части се допълват прекрасно.

Хубаво е, че има такива истории, които разказват за онова време, за онези събития, страхове и предразсъдъци. Лошо е, че някои неща все още стават „с връзки“, че голяма част от случките в книгата и днес са болезнена реалност. И ме е страх дори да си помисля колко ли хора са споделяли подобна съдба като тази на семейство Карамихови.

Ала вярвам в едно – свободата наистина е нещо, за което си заслужава да се бориш на всяка цена. И именно за това е тази книга – за свободата, за вярата в бъдещето и за онези втори шансове, от които всеки има нужда, защото щастието понякога е въпрос именно на втори шанс…

Премиерата на романа ще се състои тази вечер от 19:00 ч. в Greenwich Book Center на бул. „Витоша“ 37, София.