fb
Ревюта

„Реши се“ на Шерил Сандбърг – за силата да се устремиш напред

3 мин.

Всички сте виждали т.нар. аеродинамична поза при спортистите – леко приклекнал, приведен напред (leaned in), с поглед към финала. Ако по време на състезание смениш позицията на тялото и се наведеш назад (lean back), губиш скорост, може би дори падаш, губиш състезанието. Сега прехвърлете тези метафори в сферата на бизнеса и личния живот и четете нататък.

Работя в сектор, в който преобладават жените (PR), образованието ми е в сектор, в който отново работят предимно жени (журналистика), основното ми хоби (книгите) – също. Какво е общото между трите – че и в трите сектора жените са преобладаващ брой като работна ръка и много по-малко като висши мениджъри. А в другите бизнеси е още по-зловещо, знаете: в университета студентите жени са по-силни от студентите мъже, в оперативна обстановка обикновено също е така, но когато дойде време за изкачване в професионалната йерархия, нещата за жените започват да усещат по-голямо G, триенето е по-високо и съответно пътят нагоре – по-труден.

Това е проблем, за който всички знаем, но повечето от нас си затварят очите. Тогава дойде „Реши се“ (“Lean In”) на главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, която в полубиографичен стил разкрива проблемите в професионалния път за всяка жена. Тя говори за това как да не се чувстваш потиснат на първото си работно място, как да извоюваш доверието на колегите мъже, как да намериш правилния ментор и после да бъдеш самият ти ментор, как да си поискаш повишение на заплатата, как да не приемеш първата оферта без да поискаш по-добри условия, как да надигнеш глас, за да бъде чуто и твоето мнение в предимно мъжка мениджърска среда… А има и още, може би още по-важно – как да съвместяваш личния с професионалния живот, как да продължиш кариерата си след раждане. Не е лесно да си жена, сигурен съм… И това не е плод само на “технологичния феминизъм” на Шерил Сандбърг.

Разказвайки за своите успехи и несполуки и за трудното съвместяване на това да си майка и бизнес лидер едновременно, Сандбърг определено отвори широко вратата за успелите жени и помага на хиляди млади дами да продължат напред към по-високите стъпала в кариерата си с високо вдигната глава. Най-хубавото – книгата излиза и на български в следващите месеци.

А понеже откакто е излязла на английски, постоянно препоръчвам “Реши се” на млади и решени да успеят жени, вижте какво пише за книгата една от тях – Мария Василева.

Ето и какво казва за „Lean In“ самата Шерил Сандбърг: