fb
ПанаирътРепортажи

Когато велик композитор пише за колега…

1 мин.
Shopen

Културната програма на панаира предлага по нещо за всеки и в четвъртък вечер имаше нещо специално за ценителите на красивата музика – представяне на книга за Фредерик Шопен и то със съвсем неслучаен автор.

Философско-есеистичната творба „Шопен” е написана от унгарския композитор Ференц Лист две седмици след кончината на полския гений през октомври 1849 г. Това е и първата книга за Шопен, който си отива от този свят само на 38 години след продължително боледуване от туберкулоза.

„Не знам дали в музикалната история има по-благороден пример за кавалерско отношение към колега”, сподели Анжела Тошева от Orange Factory по време на представянето на книгата. „Фактът, че композитор пише за композитор, придава особена автентичност на творбата.”

Откъсът, прочетен от редактора Радостин Желев, беше едновременно красив и тъжен и вероятно е събудил особен трепет в душите на присъстващите, вече докосвали се до прекрасната музика на Шопен. Когато вълшебните звуци се съчетаят с вълшебни мелодии, несъмнено резултатът е гениален, не по-малко от личностите, свързани с тази творба.

„Шопен” излезе на българския пазар още през юни със съдействието на Полския културен институт в София. Известно е, че в Полша личността на великия композитор е обект на специална политика и всяка дейност, свързана с живота и творчеството му, се следи с особено внимание от културните институции на страната.