fb
Ревюта

„Щастлив и депресиран“ за изкуството да изградиш своето щастие

3 мин.
shtastliv-i-depresiran

shtastliv-i-depresiranКак ще гледате на една книга, ако знаете, че авторът й е бил консултант по стратегическите комуникации на министър-председател в няколко мандата? А как ще гледате на една книга, за чийто автор знаете, че е бивш алкохолик и страдал от депресия? Давам ви едно заглавие, чийто автор бил и двете – „Щастлив и депресиран“ на Алистър Кембъл, познат още като личният медиен съветник на Тони Блеър.

Всичко започва от една покана към Кембъл да изнесе прословутата Мемориална лекция на щастието в Бирмингамския университет, вдъхновена от завещанието на Томас Багс (изгледайте я тук). Това се случва през 2011 година, а самият Алистър така се нарежда сред имена като Йехуди Менухин, Питър Устинов, Робърт Уинстън и др. Той говори за това какво е щастието и как може да бъде постигнато от личностите и от цели нации, точно както е пожелал преди близо 30 години Багс.

Това е темата и на „Щастлив и депресиран“ – пречупвайки през своя опит и десетки истории от своя живот, Алистър Кембъл опитва да си отговаря на силно философски въпроси, свързани с пътя ни на земята и щастието, което постигаме, за връзката му с финансовото ни състояние, както и за способността да „раздаваш“ щастие на околните. Отделя сериозно внимание и на психичните заболявания и на алкохолизма, дава много плашещи резултати от национални и световни изследвания. Акцентира силно върху това какво щеше да се промени, ако не финансовите показатели, а индексът на щастието беше водеща сила в правенето на политика (има го вече в Бутан – индексът „брутно национално щастие“ вместо БВП).

Всъщност Алистър говори за силата. Не само за силата да се изправиш срещу проблема, срещу болестта си, но и след като я превъзмогнеш, да помогнеш на други да се изправят достойно срещу своята болест. И той го прави, както го правят и много негови приятели, които не са успели да се преборят. Но са оставили нещо за себе си. Затова е „депресираща“ тази книга – пълна е с тъжно завършващи истории. Но е и ужасно щастлива – всички тези „sad end“-ситуации дават поука и изход за толкова много други хора. И с това Кембъл формулира теорията си, че

„разбираме дали сме живели щастлив живот, когато приближим края му“.

„Щастлив и депресиран“ е от онези малки книжки, които прочиташ на един дъх, но после дълго въздишаш, докато преосмисляш. Да, Алистър Кембъл вероятно е цар на добре подбраните фрази и ще попаднете в капана на неговите умения по убеждаваща комуникация. Но аз ви казвам – направете го доброволно, това може би е част от вашия живот!

Алистър Кембъл ще бъде в България в началото на ноември и ще изнесе лекция в конференция на тема “Силата на интелигентните комуникации“. Вижте информация за събитието тук.