fb
НовиниПо света

Сигрид Нюнез спечели Националната литературна награда на САЩ за 2018 г.

2 мин.

Сигрид Нюнез е тазгодишната носителка на Националната литературна награда на САЩ за романа си The Friend („Приятелят“), научаваме от Books + Publishing. Книгата разказва за жена, която неочаквано е обремена с грижите за немски дог, докато скърби за загубата на най-добрия си приятел и наставник.

В речта си при получаването на отличието Нюнез сподели:

Станах писателка не защото търсех някаква общност, а по-скоро защото си мислех, че е дейност, която мога да върша сама и скрита в уединението на собствената ми стая. Каква късметлийка бях да открия, че писането на книги превръща чудото – да съм отделена от света и същевременно да бъда част от него – в реалност.

Джефри С. Стюарт триумфира в категорията за нехудожествена книга с The New Negro: The Life of Alain Locke („Новият негър: Животът на Ален Лок“), Джъстин Филип стана призьор за поезия със стихосбирката си Indecency („Непристойност“), а Елизабет Асеведо спечели отличието в категорията за юношеска литература с The Poet X („Потетът Х“). Призът за преводна литература, който се връчва за първи път, отиде при Йоко Тавада за The Emissary („Пратеникът“) в превод на Маргарет Мицутани. Всеки от победителите в петте основни категории получи и премия от 10 000 долара.

Чилийската авторка Исабел Алиенде е първата испаноезична писателка, удостоена с почетния Медал за особен принос към американското слово. Наградата на литератора за особени заслуги към американската литературна общност пък беше връчен на Дорън Уебър, вицепрезидент и програмен директор на Фондация „Алфред П. Слоун“. 

Националната литературна награда на САЩ е учредена през 1950 г., а от 1988 г. се намира под ръководството на Националната книжна фондация на Америка. Миналогодишна нейна носителка, при това двукратна, стана Джесмин Уорд.

Снимка на публикацията: Washington Square Review