fb
Ревюта

Силата на твоята младост в рок антологията „Цветя от края на 80-те“

2 мин.

Цветя от края на 80-теКак си живял в края на 80-те? А в началото на 90-те? С чалга ли са те откърмили или с „праведна“ музика? От първите години на съзнателния си живот си спомням предимно броеве на „Ритъм“ и апокрифни касетки с български рок… Ако съм станал човек, това ще да е причината! Затова и „Цветя от края на 80-те“ на Румен Янев и Емил Братанов, направо ме връща в „зората на дните“.

И какво друго да бъде една книга със заглавие, взето от култова песен за едно почти изгубено поколение, от антология на българската рокмузика от края на Соц-а и началото на Промените (главните букви на тези периоди са условни, разбира се, защото все още не знаем дали Соц-ът изобщо е приключил и дали Промени изобщо е имало). Ревю, Ахат, Ера, Ер малък, Конкурент, Клас, Атлас, Б.Т.Р. (доста преди Наско), Контрол, Хиподил, Милена, Нова генерация, Холера и още, и още. Леле-леле, в главата ми тези имена са синоним за тъмна стая на село, вечерни радиопрограми и някакви прилично първи изводи за живота – какво е било и какво трябва да е.

Ако сте чели „Кръвно братство“ и сте изпаднали в пълен екстаз, научавайки за първите години на любими метълбанди,“Цветя от края на 80-те“ ще докара двойно повече ендорфин в мозъка Ви. За да имаме и малко данни, ще цитирам част от увода на издателя и редактор на антологията Дора Монова – „249 култови текста – на практика текстовете на всички хитови парчета, белязали времето и белязани от него; снимковият материал надхвърля 270 авторски фотографии, направени не от случайни репортери“. Иначе – четеш за епохални места и създаването на култови банди, малки и големи фестивали, емблематични концерти, гарнирани с текстове на добре познати песни. Ами да, няма как да изоставиш книгата по средата, а тя е цели 600 страници.

И понеже съм ненормален, всяка от споменатите песни си пусках в YouTube, за да усещам по-добре историите. А след това направих и плейлиста, за да ти е още по-лесно и на теб. Можеш да си я слушаш с дни и пак да не ти омръзне! (Малък ПП – понеже книгата е правена цели пет години, а аз четох предпоследен вариант, може да се окаже, че някоя от песните липсва – прости).

Идва 10-ти ноември и ако тази книга не е перфектният подарък по повода, не знам какво друго би било!