fb
@-книгиАудиокниги

Simon & Schuster променят условията си за електронни и аудиокниги в обществените библиотеки

2 мин.

Simon & Schuster, едно от най-големите американски издателства, обяви в официално изявление, че от 1 август променя условията си за лицензиране на дигитално съдържание в обществените библиотеки, съобщава Publishers Weekly. Техните електронни книги ще бъдат достъпни за библиотеките за срок от две години, на принципа “едно копие за един потребител”. Най-новите издания при електронните книги ще са на цени между 38.99 и 52.99 долара. Досега те се продаваха с едногодишни лицензи, а някои бяха достъпни за две години.

Представители на S&S също заявиха, че ще направят селекция от електронни книги достъпни на база „per-checkout“, което означава, че едно заглавие може да се заеме от повече от един читател. Вместо фиксирана цена, библиотеките дават достъп до заглавието и след това плащат за всяко заето копие от книгата. Тази промяна е добре дошла за някои библиотеки, които искат по-голяма гъвкавост при опциите за закупуване на електронни книги в зависимост от това какви заглавия са налични и на каква цена. S&S ползват този принцип и за аудиокнигите си.

Промените на S&S ще засегнат и аудио съдържанието на издателството. От 1 август цифровите аудиозаписи на компанията ще варират между 39.99 до 79.99 долара за двугодишен достъп. До миналия месец аудиокнигите на всички големи издатели, включително S&S, бяха достъпни за американските библиотеки за неограничено време.

S&S стана четвъртият издател от “Голямата петторка” на американския издателски бизнес (S&S, Macmillan, Penguin Random House, Hachette и HarperCollins), който променя условията си за библиотеките през последните месеци. Единствено от HarperCollins не са предприели тази стъпка.

Уанда Браун (снимка: ALA)

Американската библиотечна асоциация (American Library Association, ALA) публикува изявление в отговор на промените, обявени от S&S, като потвърди загрижеността на библиотечната общност по отношение на текущия пазар на дигитално съдържание в библиотеките. В него Уанда Браун, президент на ALA, казва:

Библиотеките трябва да имат справедлив, предвидим и устойчив достъп до ресурси, независимо от техния  формат. В следващите месеци Американската библиотечна асоциация ще засили ролята си в насърчаването на ценната и съществена роля на библиотеките в издателската екосистема. Например, ще възстановим работната група за цифрово съдържание, за да съсредоточим усилията си. Библиотекари от цялата страна все повече се безпокоят за достъпа до електронни книги. Високите цени и сложните условия на издателствата само нарастват.

Снимка: Freepik