fb
НовиниПо света

Синът на Дейвид Боуи основава читателски клуб, посветен на любимите му книги

2 мин.

Обичта на Дейвид Боуи към литературата е пословична. Той е поглъщал огромни количества книги, и то със завидна скорост, пише Goodеreader. Синът му Дънкан Джоунс обяви, че ще основе онлайн читателски клуб, посветен на любимите заглавия на Боуи. В своя публикация в социалните мрежи Дънкан споделя:

Баща ми беше звяр в четенето. Изпитвам чувство на дълг да продължа литературния му маратон в негова чест. Времето ще покаже…

Уебсайтът на Дейвид Боуи съдържа списък със 100-те любими книги на гениалния музикант. Синът му, който е режисьор на филмите „Луна“ и „Warcraft: Началото“, допълни в Twitter, че клубът ще бъде открит с романа на Питър Акройд от 1985 г. Hawksmoor, който проследява две паралелни истории. Едната се развива през VIII век и разказва за строител на църкви в Лондон, който е способен на големи саможертви, а втората е за детектив, разследващ убийства в същите църкви през 80-те години на XX век.

Едно от любимите четива на Боуи е антиутопията на Джордж Оруел „1984“. Наскоро ви разказахме интересна история от миналото, тънала дълго в забрава. Боуи е смятал да създаде телевизионен мюзикъл по романа на Оруел, но проектът така и не се е осъществил. Вижте защо тук.

Списъкът в сайта включва още класически произведения като „По пътя“ от Джак Керуак, „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджeс, както и книги на музикална тематикаSweet Soul Music: Rhythm And Blues And The Southern Dream Of Freedom от Питър Гуралник и колекцията от лекции на Джон Кейдж. Присъстват и издания, посветени на историята (A People’s History of the United States от Хауърд Зин), окултното (Transcendental Magic, Its Doctrine and Ritual от Елифас Леви) и изкуството (Halls Dictionary Of Subjects And Symbols In Art от Джеймс Хол).

Снимка на публикацията: Michael Loccisano/Getty Images