fb
Новини

След забраната на абортите: „Разказът на прислужницата“ отново бестселър

1 мин.

Изминаха почти 40 години, откакто Маргарет Атууд публикува бестселъра си „Разказът на прислужницата“ (изд. Orange Books). Но по-малко от седмица след решението на Върховния съд в САЩ да елиминира конституционното право на аборт, романът се завръща в списъка на най-продаваните книги на USA TODAY под номер 128.

Припомняме, че на 24 юни консервативното мнозинство отмени ключовото историческото решение от 1973 г., известно като „Роу срещу Уейд“, според което конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си. Очаква се новината да доведе до забрани на абортите в близо половината щати.

Дистопичният феминистки роман разказва историята на слугинята Офред, която живее в тоталитарна теократична държава, известна като Република Гилеад, където слугините са принудени да раждат деца за управляващата класа. Романът често се появява в списъците със забранени книги.

Специално поръчано, незапалимо издание на романа наскоро беше продадено на търг за 130 000 долара от Sotheby’s, като приходите бяха дарени на PEN America, който се застъпва за свободно изразяване по целия свят.

Романът от 1985 г. достигна до номер 4 през 2017 г., когато сериалът, базиран на романа, беше представен премиерно от Hulu. „Заветите“ (изд. Orange books), продължението на „Разказът на прислужницата“, дебютира под номер 2 в списъка на бестселърите през 2019 г., припомня USA TODAY.

Можете да поръчате „Разказът на прислужницата“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.