fb
Ревюта

Непознатата история на “Снежната царкиня”

2 мин.
snezhnata-tsarkinya

snezhnata-tsarkinyaЗа моя огромна изненада се намери приказка, която не съм чувала, и това се оказа „Снежната царкиня” (изд. „Софтпрес“). Рут Сандерсън разказва историята на Снежанка (на руски Снегурочка), но не добре познатата ни принцеса с джуджетата, а онази от руския фолклор, чиито корени могат да се проследят в славянската митология.

Историята на хубавата девойка има различни версии. В една от тях тя е дъщеря на красивата Пролет и на Дядо Мраз (да, същия Дядо Мраз от социалистическо време, който тогавашната власт нагажда към ролята на Дядо Коледа, а Снежанка става негово помощничка). Точно тази интерпретация избира Рут Сандерсън за приказката, която претворява.

В нейната версия Снежната царкиня е дъщеря на мама Пролет и татко Сняг. Тя е безсмъртна и е надарена със силата да предизвиква вихрушки и да призовава зимата. Когато девойката решава да тръгне по света, родителите й я предупреждават никога да не се влюбва, защото ще изгуби безсмъртието си. Разбира се, щом стига до едно село и вижда младия Сергей, сърцето й трепва и в крайна сметка любовта побеждава. Та за какво й е безсмъртие, обречено на самота?

И тук, както и в други приказки, Рут Сандерсън е вплела разнообразни елементи от различните версии на Снежната царкиня, за да създаде своя собствена неповторима история. Интересно е да се отбележи, че част от приказката е вдъхновена от балета „Дъщерята на снега” на Лудвиг Минкус (официален композитор на балетна музика към дирекцията на Имперските театри в Санкт Петербург) и операта „Снежанка” (на руски: Snegúrochka–Vesennyaya Skazka) на Николай Римски-Корсаков (руски композитор).

Рут Сандерсън отново е създала прекрасни илюстрации, които да вдъхнат живот на приказката й, като прецизно е нарисувала характерните руски одежди на царкинята, дрехите на селяните и снежния пейзаж. Влиянието на руския фолклор се усеща във всяка картина и прави историята по-пълна и завладяваща, превръщайки „Снежната царкиня” в поредното приказно бижу, които си заслужава да подарите на вас или вашето дете.

Прочетете още ревютата за „Пепеляшка“ и „Дванайсет танцуващи принцеси“, разказани и илюстрирани от Рут Сандерсън.