fb
БългарияНовини

Софийски планински клуб връчи наградите в конкурса за кратък разказ „Под върха“ IV

3 мин.

С много вълнения премина церемонията по награждаване на победителите в конкурса за кратък планински разказ „Под върха“ IV в „Клуб на пътешественика“ в четвъртък вечер. Голяма част от участниците присъстваха на място, а организаторите от Софийски планински клуб се бяха погрижили за победителите да има много награди и подаръци. Водещата Павлина Захова сподели, че все повече хора се включват в конкурса и през тези четири години са били написани над 1500 страници. Желанието на организаторите е най-добрите разкази да се превърнат в книга.

Специфика на конкурса е, че всяка година насоката и сюжетите на изпратените разкази определят допълнителни категории. Тази година организаторите обособиха три такива с по един награден разказ: „Планинска легенда“ с победител „Вълче време“ от Даниела Богоева, „Пророчески разказ“ с победител фантастиката „Олимп Монс“ от Виктор Големинов и „Лично постижение“ с победител „Пирин-ултрански неволи“ на бегачката Мая Малканова.

Магазини „Стената“ направиха своя отделна класация с помощта на своя представител в журито Радостина Йотова. „Изгубен“ от Калоян Захариев„Градината“ на Сибин Майналовски и „Ти си баща, ти ще разбереш“ от Невена Паскалева ще бъдат публикувани в сайта им. Собственикът на веригата Любомир Попйорданов, който присъстваше лично, също изяви желание да подпомогне издаването на книга с разкази за планината. Самият той е запален планинар и има зад гърба си множество инициативи за развитие на културата и изкуството, свързани с приключения и пътешествия.

Бяха връчени и призовете на фаворитите на публиката, обявени в началото на новата година. Припомняме ги: първо място за „Градината“ от Сибин Майналовски, второ за „Момичето с тюркоазените коси“ от Анна Гюрова и трето за „Под върха III“от Николина Паякова.

 

Разбира се, финалът беше запазен за избора на журито в състав писателят Александър Христов, журналистката в списание „360“ Десислава Павлова, авторките на „Аз чета“ Петрана Петрова и Диана Василева, и Лили Богоева от Софийски планински клуб. Почти единодушно те обявиха за първенец разказа „Изгубен“. Историята за мъжа, който издирва и сваля трупове от Еверест, с автор Калоян Захариев отговори на критериите за завършен, стилистично издържан и уникален като избор на сюжет разказ. Захариев катери в планината от съвсем скоро, но журито оцени таланта му да използва въображението си, за да създаде история, която кара всички читатели да се чудят доколко е действителна. На второ място се класира „Правилата на планината“ на Теодора Касабова, а третото зае „Орлово око“ от Иван Стоилов. Можете да прочетете отличените творби на сайта на конкурса.

Сред изпратените за „Под върха“ IV произведения преобладаваха есетата, в които авторите описват личните си колебания, борбите, трудностите и постиженията си в планината. Няколко истории в тази посока разказват за неособено разумни постъпки, несъобразяване с условията на терена и метеорологията. Друга очертала се линия е на легендите и завръщане към възрожденското време в духа на фолклора. Журито посъветва присъстващите и бъдещи участници да овладеят формата на раказа и да правят разлика между пътепис и есе. Грамотността обаче си остава постоянен критерий и генерална препоръка към пишещите хора.

Специални благодарности на организаторите от Софийски планински клуб за поканата към „Аз чета“ да бъде част от това приключение!