fb
БългарияНовини

Спектакъл на Юн Фосе се качва на сцена на Народния театър

2 мин.

В Народния театър започнаха репетициите на спектакъла „Някой ще дойде“ от Юн Фосе, който стана носител на Нобелова награда за литература през 2023 г. Режисьор на постановката е Катя Петрова, а премиерата ще бъде на 22 и 23 ноември на Камерна зала, обявиха от културната институция.

В спектакъла участват актьорите Веселин Мезеклиев, Елена Димитрова и Кире Гьоревски. Преводач на текста е Стела Джелепова, а драматург на постановката е Майя Праматарова. Сценографията е на Борис Далчев и Петя Караджова, а 3D мапингът – на Момчил Алексиев. Композитор на спектакъла е Христо Йоцов, а за звуковия дизайн ще отговаря Светлозар Георгиев.

Фосе e aвтор на над 30 романа, сборници с разкази, поезия, есета и детски истории. Произведенията му са преведени на над 40 езика, в това число и на български. „Някой ще дойде“ е първата пиеса на Юн Фосе (публикувана през 1996 г.) и една от най-известните сред драматургичните му творби. Нобеловият лауреат я пише за няколко дни и после нищо не променя, както сам твърди.

Пиесата е написана на новонорвежки и е преведена от Стела Джелепова специално за постановката. Фосе неведнъж подчертава, в това число и в посланието си за Световния ден на театъра през 2024 г., че пътят за „обединяване на конкретно и универсално“ е художествено оправдан, само когато не само не пренебрегва „спецификата на непознатото“, а именно чрез нея търси всеобщото.

Спектакълът е част от Програмата на Народен театър „Иван Вазов“ – „Театър+. През 2023 г. по линия на Програмата бяха реализирани спектаклите – „Частици жена“ от Ката Вебер на режисьора Крис Шарков, „Хоро“ по Антон Страшимиров, режисьор Василена Радева, „Разходка с Гогол“ по разкази на Н. В. Гогол с режисьор Катя Петрова и „Антихрист, гл: VIII, X, XI“ по Емилиян Станев на режисьора Стилиян Петров. През сезон 2023/2024 беше и премиерата на „Елементарните частици“ по романа на Мишел Уелбек на режисьора Крис Шарков.