fb
БългарияНовини

Спортисти четат на деца в осмото издание на „Походът на книгите“

3 мин.

От 2 до 23 април 2019 г. с медийното партньорство на „Аз чета“ ще се проведе осмото поредно издание на кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето – „Походът на книгите“.

През тази година в инициативата ще се включат известните български спортисти Евгения Раданова, Нешка Робева Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Кристина Драганова, Ренета Камберова, Ани Пейчева, Светла Иванова, Даниел Петров, Евгени Иванов, Влади Гюров, Тереза Маринова, Мария Киркова и др., които ще четат в детски градини и училища.

Официалното откриване на „Походът на книгите“ и програмата, посветена на Международния ден на детската книга, ще се проведе на 2 април от 11:00 ч. в Столична библиотека с приветствие от заместник-министъра на културата Амелия Гешева и домакините Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, Велизара Добрева, председателка на Управителния съвет на АБК, и Галя Дянкова, член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“. Евгения Раданова ще даде старт на инициативата, като прочете откъси от любимите си книги на децата. Водещ на събитието ще бъде известният спортен журналист Камен Алипиев.

В рамките на кампанията ще се проведат следните инициативи:

  • „Маратон на четенето“, организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация. Провежда се за 14 път и представя разнообразни празнични програми, посещения на деца от детски градини в библиотеките, четения на глас, състезания по грамотност, формати тип „деца четат на деца“, срещи с писатели, приказки в театър и картини, които са организирани в библиотеките и читалищата в цялата страна и фокусират общественото внимание върху ползите от четенето при децата;
  • Националната награда „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“, в която българските деца избират своята любима детска книга. Гласуването в единственото книжно отличие в България, чието жури са децата от 5 до 16 г., продължава до 15 април 2019 г. Информация за номинираните заглавия и начините за гласуване ще намерите тук;
  • Празник на детската книга ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна;
  • „Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран за втора поредна година от АБК, ще се проведе от 28 май до 2 юни в НДК по време на Пролетния базар на книгата за среща на съвременни европейски детски писатели с българската публика.

 

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2 април и продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За седемте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 15 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2019 г.