fb
БългарияНовини

Започва „Бисерче вълшебно“ 2019 – седмото издание на националната награда за най-добра детска книга

3 мин.

За седма поредна година българските деца ще могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“. Отличието се връчва от 2013 г. с партньорството на „Аз чета“ и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор на „Бисерче вълшебно“ е фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Официалното начало на детския вот ще бъде дадено на 6 февруари 2019 г. Гласуването през сайта www.biserche.com ще продължи до 15 април 2019 г. В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години. Те са поканени да избират измежду 110 заглавия, като най-голям е броят на книгите отбългарски автори – 34. Номинациите са разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения и една категория „Нещотърсачи“ за нехудожествени книги.

1. „Откриватели“ (5-7 г.) – 23 книги
2. „Изследователи“ (8–10 г.) – 25 книги
3. „Мечтатели“ (11–13 г.) – 24 книги
4. „Майстори“ (14–16 г.) – 19 книги
5. „Нещотърсачи“ – 19 издания.

Като допълнение към основните дейности в кампанията, фондация „Детски книги“ започна изграждането на мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. Целта е децата, обхванати в клубовете по места, да придобият умения за оценка и подбор на качествени четива и да се превърнат в детско жури, което да прави предварителна селекция на книги за краткия списък на Награда „Бисерче вълшебно“.

Валентина Стоева, председателка на Съвета на фондацията, разказва:

Идеята за читателските клубове бе посрещната с неочаквано голям интерес от деца, учители и библиотекари в цялата страна. До момента са създадени близо 65 клуба, които на ежемесечни срещи обсъждат избрани от тях номинирани заглавия. Целта е децата да придобият умения за извличане и анализиране на информация от различни източници и по различни теми от сферата на науката и изкуствата, като така развиват активно функционалната си грамотност.

Създаването на мрежа от читателски клубове бе подкрепено от Обществения борд на „ТЕЛЪС Интернешънъл“ в България.

Церемонията, на която ще се разберат победителите във всяка една от категориите, ще се проведе на 22 април 2019 г., а среща на читателските клубове организаторите подготвят през юни 2019 г. в Пловдив, в рамките на „Пловдив чете“.

По време на кампанията за наградата през 2018 г. се включиха близо 10 000 участници от България и чужбина. Повече подробности за тазгодишното ѝ издание и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете тук.

 

За „Детски книги“

Фондация „Детски книги“ е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всички институции и лица, свързани с детското четене. Проекти на фондацията са сайт Detskiknigi.com и Награда „Бисерче вълшебно“. В края на 2016 г. фондация „Детски книги“ е избрана за номинираща организация от България в престижната международна награда за детско-юношеска литература „Астрид Линдгрен“, а от 2017 г. е член на европейската мрежа за насърчаване на четенето EURead.