fb
БългарияНовини

„Стара хартия за нова книга“ 2018 протича под знака на „Светът на Нарния“

3 мин.

Шестото издание на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ с медиен партньор „Аз чета“ отново има литературна тематика, вдъхновена от популярна детска книга. В настоящото издание малчуганите ще имат възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на „Хрониките на Нарния“ (изд. „Труд“) от Клайв С. Луис, където ги очакват нови предизвикателства и награди. А за да остане денят незабравим, в София всички деца, които са предали старата си хартия, ще имат възможност да си направят снимка за спомен във фотобудка в стил „Светът на Нарния“.

Под надслов „Почисти и прочети“ празникът ще протече с много музика и танци. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави. Програмата ще включва още спектакъла „Цирк“ – музикално куклено шоу с марионетки за деца и възрастни от „Театъра на приказките – София“.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

Тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ стартира в Бургас на 8 септември от 10:00 до 14:00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона.

В Хасково събитието ще се състои на 9 септември от 10:00 до 14:00 ч. на сцената на пл. „Свобода“.

В София „Стара хартия за нова книга“ както винаги ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Инициативата ще се състои на 16 септември от 10:00 до 19:00 ч.на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Децата от Русе, които бяха първенците в миналогодишното издание на „Стара хартия за нова книга“, за четвърта поредна година имат възможност да участват в събитието на 23 септември между 10:00 и 14:00 ч. на пл. „Свобода“, пред Съдебната палата.

За първи път през 2018 г. и Плевен се включва в кампанията. Там всички малки екоактивисти могат да предадат старата си хартия за рециклиране и да получат нова книжка на 24 септември от 10:00 до 14:00 ч. на пл. „Възраждане“, пред Община Плевен.

Финалът на инициативата ще бъде поставен в Пловдив на 29 септември от 10:00 до 14:00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив.

Събитията във всички градове се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – новото специално издание на „ЕКОПАК България АД“ „Грийн тийн“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за ново издание на книгата на „ЕКОПАК България“ АД.