fb
БългарияНовини

„Стара хартия за нова книга“ се включва в празника на Хасково

2 мин.

Инициативата „Стара хартия за нова книга“ ще се включи в отбелязването на празника на Хасково на 8 септември на пл. „Свобода“ между 10:00 и 13:00 ч. Малките екоактивисти ще могат да предадат 5 кг хартия за рециклиране, като в замяна ще се сдобият с нова детска книжка по избор, както и с подаръци, осигурени от партньорите на празника. Инициативата се провежда с подкрепата на Община Хасково и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а медиен партньор е „Аз чета“.

За трите години до момента децата от Хасково са се доказали като истински екоактивисти – в кампанията там са участвали 2630 малчугани, които са предали 16,4 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 213 дървета. В замяна са получили повече от 3150 нови книги.

По време на празничната програма за настроението на присъстващите ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Мега спорт“, „Юнак“, „Тангра“, „Хасково 1996“, балетна формация „Рона“, клуб по аеробика „Виолена“, талантите от ОП „Младежки център“ и др.

Ековикторина и литературна викторина, вдъхновена от героите талисмани на тазгодишната инициатива – детективите Агата и Лари, ще предизвикат най-знаещите. А в трета игра на въпроси и отговори малчуганите ще имат възможност да спечелят книжката „Да уловиш остров“ – продължението на великанската книга, която ще превърне всяко дете в неин приказен герой. Двете произведения са изработени по дипломен проект на студент от Националната художествена академия и ще бъдат представени от „ЕКОПАК България“.

Освен Хасково националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе още в Бургас на 7 септември, в София на 15 септември, в Русе на 28 септември и във Велико Търново на 29 септември.

За да има достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги.

Снимка на публикацията: ecopack.bg