fb
Книжни пътуванияСпециални

Starfield – библиотеката, която ще ви изуми

2 мин.
Снимка: starfield.co.kr

Една от най-активните библиотеки в Instagram, в която може да се вдига шум, да се храните и която се намира в центъра на огромен мол, се намира в Сеул, Южна Корея. Това е Starfield – зрелищна библиотека, която се превръща в сензация още от момента, в който отваря врати. Зашеметяващият дизайн и нетрадиционното местоположение привличат библиофили и туристи от цял ​​​​свят. И наистина би било трудно човек да не остане впечатлен.

Библиотеката Starfield започва да работи на 31 май 2017 г. Не след дълго снимките на това впечатляващо пространство превземат Instagram профилите на жителите на Сеул, а след това и на потребители от цял свят. В момента в социалната мрежа има 167 000 снимки, маркирани с #별마당도서관 – корейското име на библиотеката. Ако потърсете #starfieldlibrary ще намерите още 35 600 публикации. И това не е случайно. Библиотеката представлява огромно, двуетажно пространство, изпълнено със светлина. Разположена е върху 2 800 квадратни метра. Общо 70 000 книги фантастично украсяват 3 извисяващи се лавици, всяка с височина 13 метра.

Starfield има 2 отделни етажа, до които може да се стигне с помощта на ескалатори в самата библиотека. Освен да гледате тези колосални рафтове с книги и да правите селфита, можете да правите и традиционните за библиотеките неща. Има огромен брой книги, обхващащи почти всички отрасли на знанието. Фондът предлага и 600 списания. На втория етаж има кафене, от което можете да вземете чай, кафе или торта.

Има и график на авторски четения, беседи и лекции. Всички те са със свободен достъп. За библиотеката не се изисква читателска карта. Не е необходимо дори да се регистрирате никъде и да показвате документите си. Starfield е по-скоро културно пространство, отколкото традиционна библиотека. Хората отиват там предимно за да се срещнат с приятели и да направят снимки. Срещат се и хора, които отиват единствено, за да четат, но ако имате проблеми с концентрацията в шумна среда, това определено не е най-добрият избор за вас.

Едно от най-завладяващите неща в този рай за любителите на книгите е местоположението му в центъра на Starfield Coex Mall. Любопитен факт е, че благодарение на библиотеката търговският център привлича още повече клиенти.