fb
БългарияНовини

Стартира ХVІ издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен

2 мин.

На 7 май с концерт-спектакъл в празничното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров“ беше открит Националният фестивал на детската книга в Сливен. Официалният старт на  ХVІ издание на книжния форум беше даден от вицепрезидента на България г-жа Маргарита Попова, патрон на празника за втора поредна година.  

По думите й в Сливен е събрана националната енергия, за да се създават и поддържат такива събития в такъв продължителен период от време. Тя определи фестивала като празник на словото и подчерта, че мястото му е именно в Сливен, където е пламнала възрожденската искра.

В официалната програма по откриването взеха участие малките музиканти от духов оркестър към НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ – гр. Бургас, изпълнители от детска хорова школа „Милка Стоева” – Бургас, мажоретен състав при XII ОУ „Елисавета Багряна”- Сливен, възпитаници на Клуб по спортни танци „Сливен”, танцова формация от ЦДГ “Божур” – гр. Сливен и детска вокална група „Славейче” – гр.Сливен. 

Множество интересни събития очакват посетителите на фестивала в града на сините камъни през цялата седмица. На кръглата маса с международно участие „Децата и четенето между традиционната и електронната книга” ще бъде представена първата българска интерактивна детска книга – „Малката Божана в подводния свят” на Божана Апостолова.

В рамките на фестивала може да се види изложбата „Илюстрации” на художника Борис Стоилов, носител на Националната награда „Константин Константинов”. Друга изложба, която могат да разгледат гостите и гражданите на Сливен, е „Театрални кукли на любими литературни герои”, в рамките на която ще се състои и награждаването на отличените участници в третия национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

Едно от най-важните събития на фестивала ще бъде връчването на Националната награда „Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за 2014 година. Церемонията ще се проведе на 8 май в 17.30 часа в Драматичния театър в Сливен.

На 9 май пък е официалното награждаване на участниците в националния литературен конкурс „История на един търсач на вълшебства” и националния пленер за детска рисунка на тема „Рисувани вълшебства”, който тази година събра рекорден брой участници – около 300.

През 2014 година във фестивала отново има засилено международно участиеФестивалът продължава до 9 май (петък).

[ + ]