fb
НовиниПо света

Стивън Кинг свидетелства по дело за сливане на издателства

4 мин.

Световноизвестният писател Стивън Кинг се яви като свидетел от страна на правителството в дело, в което министерството на правосъдието на САЩ се опитва да убеди съда, че сливането на издателствата Penguin Random House и Simon & Schuster ще навреди на кариерите на някои от най-популярните автори, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Авторът на „Кери“ (изд. „Ибис„, преводач: Адриан Лазаровски), Сияние (изд. „Ибис„, преводач: Надя Баева) и много други обичани романи по свое желание заема позиция срещу дългогодишния си издател Simon & Schuster. Той не е избран от правителството на САЩ единствено заради славата си, а и заради публичната си критика към сделката за 2,2 милиарда щатски долара, обявена в края на 2021 г.

„Колкото повече издателствата се консолидират, толкова по-трудно става за независимите автори да оцеляват“, написа Кинг в Туитър миналата година.

Кинг се яви на свидетелската скамейка в съда във вторник, във втория ден от федералното антитръстово дело, което се очаква да продължи от две до три седмици.

„Казвам се Стивън Кинг. Аз съм писател на свободна практика“, каза Кинг в началото на показанията си като свидетел за министерството на правосъдието на САЩ.

Показанията на Кинг в районния съд на Вашингтон – доста необичайно за антитръстово дело, представиха еволюцията на книгоиздаването в САЩ до доминирането на „Петте големи“ издателства. Държавният защитник Мел Шоурц преведе Кинг през личната му история като писател от неизвестен автор през 70-те години на миналия век досега и отношенията му с агенти и издателства. Кинг критикува настоящето състояние на индустрията.

„Дойдох, защото мисля, че консолидирането е лошо за конкуренцията“, каза Кинг. Той е категоричен, че заради начина, по който се развива индустрията, „става все по-трудно и по-трудно за авторите да намират пари, за да оцеляват“. „Петте големи“ са добре укрепени“, допълни той.

Кинг е скептичен към обещанията на двете големи издателства да продължат да се конкурират за правата за издаване на книги и след сливането. „По същия начин може да кажете, че съпруг и съпруга ще наддават един срещу друг, за да купят една и съща къща“, каза той.

Изненадващо адвокатът на двете издателски компании Даниъл Петрочели се отказа да зададе въпроси на Кинг.

Снимки: АР

Първият публикуван роман на Кинг – „Кери“ е издаден от Doubleday, която през 2009 г. се слива с Knopf Publishing Group и сега е част от Penguin Random House. Друг бивш издател на Кинг – Viking Press – част от Penguin се влива в Penguin Random House, когато Penguin и Random House се сляха през 2013 г.

Кинг има афинитет към малките издателски къщи. Дори и докато негови творби се издават от Scribner, част от Simon & Schuster, той пише трилъри за независимото издателство Hard Case Crime. Преди години оттам го молят да напише резюме за книга, но Кинг им предлага да напише за тях роман и през 2005 г. издателството пуска Колорадеца(изд. „Плеяда„, преводач: Весела Прошкова).

Самият Кинг би бил облагодетелстван от сделката между Penguin Random House и Simon and Schuster, но той е известен с това, че не преследва единствено собствените си облаги. Той отдавна критикува данъчните облекчения за богатите, макар самият той със сигурност да е сред тях и открито призовава правителството да увеличи данъците му.

„В Америка всички ние трябва да плащаме своя дял“, написа той в The Daily Beast през 2012 г.


Можете да поръчате книгите на Стивън Кинг от Ozone.bg 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Вижте още:

Стивън Кинг чете на живо от новата си книга

Стивън Кинг с награда за цялостно творчество на Audie Awards 2020

Стивън Кинг: Всичко, което някога съм писал, предстои да бъде екранизирано

[ + ]