fb
БиблиотекитеНовини

Столичната библиотека празнува юбилея на Йордан Радичков с представление

2 мин.

Йордан Радичков

Столичната библиотека ще отбележи 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков с единствено представление на постановката „Суматоха“ на трупа самодейци от село Антон.

Трупата е сформирана преди 2 години, но „Суматоха“ вече се радва на местен успех и към момента е поставяна не само в Антон, но и в близките Пирдоп, Челопеч и Мирково и то – с благотворителна цел.  Движеща сила зад трупата е младият актьор Иван Николов („Това не е Хамлет“), който е родом от село Антон и почитател на творчеството на Йордан Радичков.

„Нова библия“, първият вариант на пиесата „Суматоха“, е първият опит на Йордан Радичков за сцена, когато през 1966 година авторът е въведен в театъра от режисьора Методи Андонов. Построена върху разказа „Суматоха“ от сборника „Водолей“, пиесата се заиграва с притчата за лисицата, която се преструва на умряла, за да достигне своята кулминация в един от най-интересните метафорични образи в българския театър – този на суматохата. В годините след „Нова библия“ Радичков продължава своята работа върху останалите пиеси като скоро след това се появява и финалния вариант на „Суматоха“.

Една от най-любопитните истории за живота на пиесите на Радичков отвъд граница идва от Прага. Скоро след завършването на финалния вариант на „Суматоха“, пиесата попада на сцената на пражкия театър веднага след събитията от 1968 година. Суматохата в пиесата е представена със зловещите звуци на танковите вериги, а постановката веднага след това е свалена от сцената.

Представлението на „Суматоха“ ще бъде на 30 октомври от 19.00 часа на театралната сцена на Столичната библиотека, а входът е свободен.