fb
Ревюта

„Сушата“ ражда смърт

4 мин.

„Сушата“ (изд. „Хермес“) е умелият и много успешен дебют на английската писателка Джейн Харпър, прекарала по-голямата част от живота си в Австралия. Това е първият роман от поредицата за детектив Арън Фолк и спокойно мога да кажа, че с нетърпение очаквам следващия.

„Сушата“ опиянява още от пролога. Ужасяващи картини се разкриват в четящото ни съзнание още от първите абзаци. Няма какво да контрастира на умиращата земя, но пък има какво да засили усещането за безнадеждност, трагедия и страх. Изправени сме пред гледката на две същества, намерили края си твърде рано. А жегата и мухите не се съобразяват с никакви несправедливости.

В родното градче на Арън Фолк – Киуара, положението не е никак добро. Тук сушата е фактор, който съсипва не само реколти, но и животи. Целият град е в безизходица, а семействата изпитват сериозни финансови проблеми, които изобщо не помагат за спокойното дишане в изгарящата жега.

От мало до голямо, всеки един жител на градчето е приел, че кървавата сцена, разиграла се във фермата на Люк Хедлър, е негово дело – на съпруга, бащата. На онзи, който после сам си е пръснал мозъка. Първоначалното разследване минава през пръсти, теориите са приети без много въпроси и с още по-малко намерени отговори. Като например защо един баща би убил съпругата си, момченцето си, но не и няколкомесечното си момиченце?

Възрастното семейство Хедлър обаче не е склонно да повярва, че синът им е бил способен на такова зверство, затова бащата на Люк решава да предприеме действия. Наред с уведомлението за смъртта на сина си, той изпраща на най-добрия му приятел бележка, която не би могла да го остави безразличен към случилото се.

Джейн Харпър (снимка: Mathew Lynn, The Times)

Ето как Арън Фолк се завръща от Мелбърн за първи път от цели двайсет години, за да погребе Люк, Карън и Били. Въпреки че възнамерява да си тръгне веднага след опелото, той е изнуден да приложи точно тук и сега знанията и уменията си на финансов полицай. Задачата му е да разбере дали наистина нещата са били толкова страшни, че да накарат Люк да изгуби вяра в друг възможен изход за семейството си.

Покрай завръщането на главния герой се завърта и другата сюжетна линия – убийството на Ели, приятелка на Люк и Арън, извършено в далечното минало. Този случай също е бил решен набързо и без истински доказателства, а виновен, макар само в очите на жителите на Киуара, се оказва Фолк. Впоследствие Арън и баща му са прокудени от родния си град. Завинаги.

И така, наистина съм впечатлена от историята, макар да не съм изненадана на какво са способни хората от злоба и глупост. Гражданите на тази австралийска общност със сигурност имат какво да научат по отношение на неписаното правило, че никой няма правото да съди, особено ако човек не е доказано виновен.

Рийз Уидърспуун представя книгата в Instagram профила на читателския си клуб

„Сушата“ се чете на един дъх. Джейн Харпър се доказва като добра писателка още с първата си книжна рожба. В стила ѝ не липсва нищо – темпо, идеи, изразни средства, причинно-следствени връзки. Описанията на австралийската пустош и роденото от нея отчаяние са въздействащи и запомнящи се. Ритъмът е бавен, където трябва, и спира да бъде такъв точно на ръба, но задължително преди да ти е доскучало. В моите очи това се оказа почти специален ефект. Все пак да знаеш точно кога да спреш и да обърнеш посоката е прекрасно умение, не мислите ли?

Отличена с наградата на Sunday Times за криминален роман на 2017 г., „Сушата“ е сред първите заглавия, които Рийз Уидърспуун избира за своя читателски клуб. По-интересното е, че, веднъж попаднала в ръцете на актрисата, книгата гарантирано ще оживее и на екран, тъй като другото амплоа на Уидърспуун е режисурата. В ролята на Арън Фолк съвсем скоро ще видим актьора Ерик Бана, когото познаваме и от друга адаптация на любима литературна творба – „Жената на пътешественика във времето“.

Не пропускайте да прочетете откъс от „Сушата“ тук. Още един отзив за романа ще намерите при Христо Блажев в „Книголандия“. Изгледайте и трейлъра на книгата:

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!