fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

НовиниПо света

Светът тъжи за Маркес – какво казват знаменитостите

3 мин.

Новината за смъртта на може би най-обичания съвременен писател Габриел Гарсия Маркес бързо предизвика реакции по целия свят. Оказа се, че много от световните и българските знаменитости са фенове на Габо. Вижте какво споделиха някои от тях в социалните медии.

Колумбийската певица Шакира бе сред първите, които почетоха паметта на Маркес в социалните медии, споделяйки с феновете си едно от най-важните неща, които писателят й е казал: „Животът не е това, което си живял, а това, което си спомняш, и начина, по който го разказваш

Един от най-популярните български писатели Георги Господинов бе лаконичен, но изразителен в посланието си на своя Facebook-профил.

Американската журналистка и създател на сайта Huffington Post Ариана Хъфингтън на няколко пъти публикува в своя профил в twitter любими цитати от Габо. Един от тях гласи: „Не е вярно, че хората спират да преследват мечтите си, защото остаряват – те остаряват, защото са спрели да преследват мечтите си„.

Постоянният представител на България в ООН посланик Стефан Тафров бе сред първите, които изказаха преклонението си пред Маркес.

Говорител на Барак Обама изрази пред медиите съболезнованията на американския президент за това, че „светът е изгубил един от най-големите си автори“.

Бившият американски президент Бил Клинтън също разпространи свое изявление, в което споделя: „Откакто прочетох „100 години самота“ преди повече от 40 години, винаги съм се удивлявал на уникалната дарба на неговото въображение, яснота на мисълта и емоционалната му почтеност“.

Чилийската майсторка на словото Исабел Алиенде казва във Facebook: „Маркес разказа Южна Америка на света и показа на нас, латиноамериканците, нашия собствен образ в огледалото на своите страници“.

Холивудският актьор Джеймс Франко също не пропусна да изкаже преклонението си пред Маркес – „Никога няма да забравим „100 години самота“, написа той в профила си в Instagram.

Още един актьор, този път български – Стефан Щерев, също се оказа сред феновете на Габо.