fb
НовиниПо света

„Светлината, която не виждаме“ донесе Пулицър на Антъни Доер

1 мин.
светлината която не виждаме

светлината която не виждамеАмериканският писател Антъни Доер спечели наградата „Пулицър“ за 2015 в категорията за художествeнa литература с романа си „Светлината, която не виждаме„.

Книгата, проследяваща особените премеждия на френско момиче и млад немски войник в последните дни на Третия Райх, излезе в края на миналата година и според журито е

„сложен и изпълнен с въображение роман, вдъхновен от ужасите на Втората световна война, описани в кратки и елегантни глави, които изследват човешката природа и противоречивата сила на технологиите“.

Наградата „Пулицър“ се връчва за журналистика, литературни постижения и музикална композиция от 1917 г. насам. Отличени за литература бяха още „Between Riverside and Crazy“ от Стивън Адли Гъргис за драматургия, Елизабет А. Фен със „Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People“ за история, а в категорията за биографии и мемоари наградата отиде при „The Pope and Mussolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe“ на Дейвид Кретцер.

Наградата за поезия е връчена на стихосбирката „Digest“ от Грегъри Пардло. Чуйте едно от неговите стихотворения в това видео:

Пълния списък на наградените можете да видите тук.