fb
@-книгиАудиокниги

Световният възход на аудиокнигите тепърва започва, споделят експерти на Франкфуртския панаир на книгата 2018

3 мин.

Една от най-отличителните тенденции в САЩ е разрастващият се дигитален аудиопазар, чиито приходи и дял от продажбите на издателствата се повишават стабилно всяка година. На встъпителната Конференция за аудиокниги в рамките на тазгодишния Франкфуртски панаир на книгата експертите отчетоха, че бумът на аудиоформата скоро ще добие глобални измерения, съобщава Publishers Weekly.

Хенрик Линдвал, който е начело на отдела за правата на шведската компания Storytel – един от големите нови играчи на аудиопазара, сподели, че този формат е изключително популярен в Скандинавските страни и набира все повече инерция в много европейски държави, включително и Обединеното кралство. Той печели позиции и в надигащите се пазари като Индия, където Storytel възнамерява да вложи особени усилия. Линдвал заяви, че „възможностите в Индия са огромни“, като изтъкна масовото потребление на смартфони и разрастващата се средна класа, чиито представители са свикнали с абонаментния модел благодарение на платформи като Netflix и Amazon Prime – и двете притежаващи значително клиентела там.

Джон Рурман, мениджър и съосновател на Bookwire, говори на Конференцията за аудиокниги във Франкфурт (снимка: Publishers Weekly)

Джон Рурман, мениджър и съосновател на Bookwire, също изложи гледната си точка за настоящия растеж на аудиокнигите и най-вече за все още неоползотворения им потенциал. Рурман насърчи издателите да приложат „всички практични бизнесмодели“, без да се водят от мисълта за оборотите:

Оборотът не е стратегия. Не се страхувайте, предприемайте повече опити, учете се, като опипвате почвата и действате.

Рурман, който има професионален опит и в музикалната индустрия, предупреди издателите да следят какво се случва там, особено по отношение на стрийминг услугите.

Стриймингът обхваща голям дял от приходите в музикалната индустрия. Знам, трудно е да се каже, че тя е сходна с книгоиздателския бранш, но тенденцията си е тенденция – трябва да я следим и да знаем как да я овладеем.

Рурман увери присъстващите, че дигиталната революция вече е настъпила и макар някои издатели да са скептични към подобни твърдения, повтаряни с години, новите платформи и всемогъщите технологии са ключови за бъдещето на бранша като цяло и аудиоформата в частност.

Аманда Д’Асиерно, която е директор и издател в американския отдел на Penguin Random House Audioсе присъедини към отзивите за стабилния растеж на аудиопазара и разкри на присъстващите издатели, че от 2014 г. (първата година след сливането на компанията) продуцирането на заглавия в този формат се е удвоило повече от два пъти, скачайки от 652 до над 1 300 книги.

Истинската промяна е видима от факта, че агентите и авторите вече сами изискват записването на аудиокниги. Когато продават правата на издателствата, те очакват аудиокнигата да бъде продуцирана наравно с печатното издание.

Просперитетът на дигиталния аудиопазар също така позволява на издателствата да разширят обсега си до нови категории, например кратки разкази, които преди не са имали успех в този формат.

Накрая Д’Асиерно сподели как популярността на аудиокнигите е променила и подхода на самите автори към работата им, като даде за пример един от предстоящите бестселъри на 2018 г. – мемоарите на Мишел Обама, озаглавени Becoming, които се очакват през ноември. В миналото знаменитостите и политиците, публикуващи книги, са влизали в студиото само за да запишат техни съкратени аудиоверсии. Сега обаче ситуацията е съвсем различна.

Мишел Обама прекара шест дни и половина в студиото, записвайки от сутрин до вечер. Няма друг човек, който може да прочете по-добре нейната история, а и потребителите искат да получат това изживяване.