fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БългарияНовини

Теодора Димова е отличена с награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос

3 мин.

Теодора Димова е тазгодишната носителка на голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура. Престижното отличие ѝ бе връчено от министърът на културата Боил Банов на официална церемония в къща музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив.

Димова сподели:

Един писател се познава не по това какво пише, а по онова, което не си позволява да пише.

С тези думи авторката призова да не забравяме отговорността, която носим пред нашите предци. Тя допълни, че е силно развълнувана и трогната не само от високото признание, но и от факта, че се намира на метри от мястото, където е написан романът „Тютюн“, вдъхновен от атмосферата на Тютюневите складове.

Сред официалните гости на събитието беше Божана Апостолова, създателка и съучредителка на инициативата „Пловдив чете“, в рамките на която се провежда церемонията по връчване на отличията.

Журито, в състава на което бяха Александър Държиков, зам.-кмет на Община Пловдив, д.н. Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности“ в МК, хуманитаристът проф. Светлозар Игов, литературоведът доц. Пламен Дойнов, преводачът Георги Ангелов, д-р Иван Александров – директор на РБ „П. Р. Славейков“ – В. Търново, художничката доц. д-р Регина Далкалъчева, както и писателят и преводач Димитър Христов, избра най-добрите сред номинираните през тази година на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов“ преди самата церемония.

Пълния списък с наградените вижте тук:

 

Българска художествена литература

Чавдар Ценов за романа „Накъде тече реката“ (изд. „Жанет 45“)

Наградата се осигурява от Община Пловдив.

 

Преводна художествена литература

Лиляна Табакова за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар (изд. „Агата-А“)

 

Хуманитаристика

Веселин Методиев за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет)

 

Изкуство на книгата

Издателство „Colibri“ за поредица от книги за деца от Валери Петров

 

Издание за деца

Издателство „Лист“ за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

 

Представяне на българската книга

Предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на БНР с екип: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

 

Библиотеки и библиотечно дело

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“, изграден по проект „Карта на времето“

 

Електронно издаване и нови технологии

Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания“

Националната награда „Христо Г. Данов“ е учредена през 1999 г. от Министерството на културата и Община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“. Присъжда се ежегодно за принос в националната книжовна култура. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Неин обект са всички жанрове в областта на литературата – художествена, хуманитаристика, литература за деца, електронно издаване и нови технологии. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Oтличията по традиция се връчват на официална церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.

Снимка на публикацията: Министерство на културата