fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Тиха нощ! Свята нощ!“ – една песен на 200 години

1 мин.

В Оберндорф, малко австрийско селце, немотията и нещастието били част от ежедневието на жителите. Те често си патели от суровата природа – били лодкари, които откарвали изкопаната в планините сол, наричана по онова време „бяло злато“, до големите градове. За нещастие, когато студовете превръщали водите на река Залцах в лед, нищожните им приходи секвали. През пролетта, когато ледовете се топяли, реката пък помитала къщите край бреговете ѝ и отнемала живота на мнозина от лодкарите.

В навечерието на Рождество, през 1818 г., докато селото се възстановявало мъчително от последиците от поредната война и от глада, настъпил с идването на суровата зима, помощник-свещеникът Йозеф Мор и приятелят му, органистът Франц Ксавер Грубер, решили да повдигнат духа на жителите на Оберндорф, като им подарят специална песен.

В книгата „Тиха нощ! Свята нощ!“, която достига до нас с помощта на издателство „Емас“, ще откриете както красивите картини на Робърт Ингпен, един от най-прочутите художници в света, така и любопитни факти за двамата създатели на най-известната песен. Ще научите кой е наредил да се проучи произходът на песента, а и как тя е навлязла в България – информация, допълнена специално за българските читатели с помощта на проф. д-р Наташа Япова (професор по „История на музиката“, преподавателка в НМА „Панчо Владигеров“). Читателите ще открият и превода на Асен Разцветников, посветен на известното произведение.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.