fb
НовиниПо света

Тийери Джоунс е тазгодишната носителка на Женската литературна награда

1 мин.

Тийери Джоунс спечели Женската литературна награда за 2019 г. с романа си „Американски брак“ (An American Marriage), съобщава NPR. Писателката грабна приза по-малко от два месеца, след като беше отличена с друга престижна награда – Aspen Words Literary Prize. На тържествената церемония в Лондон Джоунс получи и премия в размер на 40 000 долара.

Историчката и председателка на журито Кейт Уилямс коментира избора:

Това е изкусително интимент портрет на един брак, разбит от расова несправедливост. История за любов, загуба, лоялност и издръжливостта на човешкия дух, нарисувана върху широко политическо платно, която хвърля светлина върху съвременна Америка. Всички се влюбихме в тази брилянтна книга.

„Американски брак“ разказва за чернокож мъж, който е несправедливо обвинен в изнасилване, и проследява катастрофалните последици от осъждането върху отношенията му с околните. Тийери Джоунс се пребори за наградата с пет други финалистки, две от които – Анна Бърнс и Пат Баркър, са носителки на Man Booker. Авторката споделя:

Не очаквах да спечеля. Краткият списък беше толкова силен и за мен беше чест да бъда номинирана, но нямах никаква представа дали ще победя. Не си написах реч!

„Американски брак“ е сред книжните препоръки на Барак Обама и е включена в изключително популярния читателски клуб на Опра Уинфри.

Снимка на публикацията: Nina Subin

[ + ]