fb
НовиниПо света

Анна Бърнс е тазгодишната носителка на Man Booker за романа Milkman

2 мин.

Анна Бърнс стана първата северноирландка, спечелила престижната литературна награда Man Booker, съобщава The Guardian. Тя получи приза и премия от 50 000 лири за романа си Milkmanразказващ историята на млада жена, станала жертва на сексуален тормоз.

На традиционната тържествена вечеря в Лондон председателят на журито Куоми Антъни Апиа коментира избора:

Не бяхме чели нищо подобно досега. Крайно отличителният глас на Анна Бърнс предизвиква конвенционалното мислене и форма с изненадващата си и всепоглъщаща проза. Това е история за бруталност, сексуално посегателство и съпротива, подправена с язвителен хумор.

Той допълни още, че Milkman изразява тревогите на съвремието ни и би могла да подтикне читателите към размисъл за движението #MeToo по един дълбок, фин и морално и интелектуално стимулиращ начин.

Бърнс се пребори за наградата с американците Ричард Пауърс и Рейчъл Къшнър, фаворитката Дейзи Джонсън, канaдката Еси Едугян и шотландския поет Робин Робъртсън. Апиa споделя, че журито е било единодушно в решението си кого да отличи и не се е повлияло от притесненията дали избирането на американец за трета поредни години би могло да предизвика полемика.

Тазгодишното издание на литературната награда постави два рекорда в близо половинвековната ѝ история – за първия номиниран графичен роман (Sabrina на Ник Дрнасо) и за най-млада претендентка в лицето на двайсет и седем годишната Дейзи Джонсън.

Man Booker се връчва от 1969 г. насам и се присъжда на пишещи на английски автори, публикувани във Великобритания. Миналата година победител стана американският писател Джордж Сондърс с романа Lincoln in the Bardo.

Снимка на публикацията: Man Booker Prize for Fiction