fb
Новини

„Тревожност“ е оксфордската детска дума на годината

3 мин.
Снимка: AaronAmat

„Тревожност“ (anxiety) e детската дума на 2021 година според изследване на Оксфорд. Повече от десетилетие експерти и академични изследователи в екипа по детски език на университетското издание на Оксфордския университет Oxford University Press анализират еволюцията на езика на децата и как той се използва за отразяване на техните емоции и преживявания. Изследването се основава в голяма степен на Оксфордския детски корпус – най-големият детски английски езиков корпус в света – който съдържа език, написан за и от деца, с над половин милиард думи.

В проучването са включени над 8 000 деца от 85 училища в Обединеното кралство. Те трябвало да изберат най-добрите думи, които биха използвали, когато говорят за здраве и благополучие. 

Резултатите подчертават широкото въздействие, което ограниченията и затварянето на училища са имали върху децата, като почти една четвърт от всички анкетирани са избрали „тревожност“ като дума номер едно, следвана от „предизвикателство“ и „изолиране“. „Благополучие“ и „издръжливост“ също са сред водещите думи, като показват положителното отношение на децата към неотдавнашните предизвикателства, става ясно от изследването.

При допитване сред учителите за думата, която използват най-често, когато говорят със своите ученици за здраве и благополучие в контекста на изминалата година, те са избрали „устойчивост“. Това се дължи на важността да предоставят на децата положителна посока в тези трудни времена. По същия начин „предизвикателство“ е вторият им избор, като признание за промените, през които училищата и учениците преминаха през изминалата година, а „благополучието“ е на трето място.

„Изследването подчертава жизненоважната роля, която езикът играе за децата, когато става въпрос за себеизразяване, учене и благополучие. Сега е важно повече от всякога да инвестираме в подкрепа на езиковото развитие на децата у дома и в училище. Констатациите демонстрират ролята, която всички играем, за да гарантираме, че децата имат думите, от които се нуждаят, за да могат да изразяват себе си и че като възрастни сме наясно, че езикът, който използваме около децата, може значително да повлияе на тяхното учене и благополучие“, коментира Хелън Фрийман, директор на отдела за ранно детско образование в Oxford University Press.

Според Джо Дженкинс, изпълнителен директор на Social Impact в The Children’s Society е „притеснително, че „тревожност“ е дума номер едно, но не е изненадващо, когато вземете предвид всички ограничения и промени, които децата трябваше да понесат. Нашият доклад установи, че повечето деца са показали голяма устойчивост, но тревожното е, че 8% (почти 1 на 12) от 10 до 17-годишните съобщават, че са се справили не чак толкова добре с промените в живота. Ние управляваме редица центрове за благополучие и психично здраве в цялата страна, където младите хора имат място да говорят за всичко, което ги притеснява. Надяваме се, че този вид пространства ще станат по-разпространени, тъй като знаем колко жизненоважно е говоренето за децата и тяхното благополучие. Провеждането на разговори и използването на правилния език е изключително важно, когато подкрепяте децата, ако се чувстват тревожни, изолирани или преминават през трудни предизвикателства“.

Предишните детски думи на годината в Оксфорд включват Коронавирус (2020), Brexit (2019), пластмаса (2018), Тръмп (2017) и бежанец (2016).