fb
Ревюта

Три за щастие – отново Флавия де Лус

3 мин.
Chervena heringa bez gorchica
Chervena heringa bez gorchicaДевет месеца изтекоха от последната ми среща със симпатичното семейство де Лус. През това некратко време успях да запазя топлота в мислите си към тези герои. Дори се усмихвах, щом се сещах какво удоволствие ми доставиха първите две книги от поредицата. И ето, че новата година не можеше да започне по по-приятен начин – следпразничното ми меню включваше „Червена херинга без горчица“ и трябва да си призная, че това блюдо отново ми се услади.
  Гостуващият панаир в Бишъпс Лейси носи куп новости след себе си – старичък фургон, гадателска шатра, кристално кълбо, циганка (че дори две), дръгливо конче, есенни дъждове и… няколко трупа. Този път си имаме и тайна религиозна секта, тук-там контрабанда и герои, чиито съдби се преплитат и разплитат по особено интересен начин. И познайте кой ще търчи отново на две крачки пред местната полиция! Да, точно тя!
Книжката е точно на нивото на предишните – нито по-слаба, нито по-добра. Съдържа една мистерия (заплетена като кълбо от котка), малко семейна история (изтупваща леко прахта от родословното дърво на де Лус), нахакана пакостлива героиня (която кога ли ще си изяде боя някъде) и поредния неочакван завършек (задоволяващ търсенията ни като читатели на кримка). Приятно, четивно и без претупани моменти. Това е личното ми мнение – Алън Брадли продължава да пише живо, увлекателно и разнообразно. Намерил е своята ниша и съвсем благоразумно се е укрепил само в нея. А някой друг да опита да създаде подобна главна героиня! Ще има да взема. Авторът очевидно безкрайно обича прелюбопитното момиче и се е постарал да научим още от шантавите мисли, изпълващи съзнанието й. За развитието на нейния образ съм доволен. От останалите обаче сякаш нещо не ми стигна.
Догър, г-жа Малит, полковник де Лус, Офелия, Дафни – добре познатите ни сладури от предишните две приключения отново са в центъра на събитията. Това – чудесно. Но познанията ни за тях остават почти на същото ниво. Получаваме съвсем дребни трошички, които, признавам, поне на мен не ми стигат, за да задоволя глада си. Мисля си, че историите за малката Флавия само могат да спечелят, ако Алън Брадли реши да развие още основните си персонажи. Тогава творбите му ще придобият още по-голяма тежест и ще могат да бъдат поставяни редом до най-добрите в жанра. А може би и това ще се случи? Издадени са вече 4 истории от поредицата, а още цели 6 са в проект. С огромно любопитство очаквам да видя какво ни е забъркал за напред старият хитрец*.
И моля ви, поздравления на AMG Publishing за тези прекрасни корици!
*Плоска шега, свързана с авторовата възраст – 73-74г.