fb
НовиниПо света

Турският писател Ахмет Алтан излезе от затвора

1 мин.

Kray na igrata- Ahmet AltanТурският писател Ахмет Алтан излезе от затвора, след като прекара повече от 3 години зад решетките

69-годишният автор и журналист беше арестуван през 2016 година, заедно със своя брат, икономистът и журналист Мехмет Алтан във връзка с неуспешния опит за  преврат в страната.

През февруари 2018 година двамата бяха осъдени на доживотен затвор за това, че са подпомогнали опита за военен преврат и за връзки с мрежата на Фетуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за заговора. Според съда двамата братя се „опитали да премахнат конституционния ред в Република Турция, като прибегнат до употреба на сила и насилие“. През октомври 2018 година присъдите бяха потвърдени.

През юли тази година Върховният съд в Турция отмени доживотните присъди срещу двамата братя и изпрати преписката за ново разглеждане. В началото на тази седмица дойде ново решение на турския съд. Магистратите оправдаха Мехмет Алтан заради липса на ясни доказателства и осъдиха Ахмет Алтан на 10 години и 6 месеца затвор, но решиха, че той трябва да излезе от затвора.

Вижте още:

Турското правителство е унищожило над 300 000 книги

Снимка: YouTube/Demirören Haber Ajansı

[ + ]